Eteläafrikkalainen viinintuottaja joutui kansainvälisen ay-liikkeen syyniin

Elintarvikealan työntekijöiden maailmanliitto IUF moittii kovasanaisesti eteläafrikkalaista Robertson Winery -yhtiötä työntekijöiden perusoikeuksien polkemisesta. Yhtiön viinejä myydään maailmanlaajuisesti. Ne kuuluvat myös Alkon valikoimiin.

Yhtiössä ei suostuta tunnustamaan paikallista CSAAWU-ammattiliittoa palkansaajien edustajana, vaikka siihen kuuluu suurin osa sen työntekijöistä. Luottamusmiehiä ja muita liiton edustajia on uhkailtu Robertson Wineryssä. Myös rivijäseniä on uhkailtu ja syrjitty.

Onko eettiset periaatteet unohdettu?

Suomella on erityisasema viinien eettisyyden vaalijana, koska monopoliasemansa takia Alko on yksi maailman suurimpia yksittäisiä viinin maahantuojia. Alko pitää viestinnässään vastuullista viinien hankintaa aktiivisesti esillä.

”Meille Alkossa on erittäin tärkeää, että kannamme vastuuta alkoholijuomia tuottavien maiden ihmis-, työoikeus- ja ympäristökysymyksistä myyntiin hankkimiemme tuotteiden kautta. Jokainen tavarantoimittajan tuotantoketjussa työskentelevä työntekijä on oikeutettu työskentelemään inhimillisillä työehdoilla ja hyvissä työoloissa,” Alkon verkkosivuilla todetaan.

Alkon vastuullisuuspolitiikkaa on kuitenkin myös moitittu riittämättömyydestä eri kansalaisjärjestöjen toimesta parin vuoden takaisessa Reilut rypäleet -kampanjassa.

 

Jaa artikkeli: