Kansalaisyhteiskunnan tilaa kavennetaan

Päätökset, joilla toimintatilaa kavennetaan tulevat usein hiipien, niin että niitä ei meinaa huomatakaan, ennen kuin muutos jo tapahtuu. Tätä tilankaventamista tapahtuu myös suomalaisissa työmarkkinasuhteissa, joissa asetelmat ovat muuttuneet koko ajan ay-vastaisemmiksi, kirjoittaa SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

Kolumbian AKT, SNTT (Sindicato Nacional de Trabajadores de Rama, Servicios de la Industria del Transporte y Logística de Colombia), on toukokuussa osallistunut Kolumbian yleislakkoon jo useiden viikkojen ajan. Liiton aktiiveilla ”keitti yli” hallituksen verouudistus, jossa verotuksen painopistettä siirrettiin tavallisten palkansaajien suuntaan hyvätuloisia ja rikkaita suosivaksi.

Verouudistus oli vain viimeinen pisara Kolumbian poliittisessa todellisuudessa, jossa työttömyys on koronan myötä noussut ennätyslukemiin. Virallisten tilastojen mukaan 21 miljoonaa ihmistä 45 miljoonasta elää köyhyydessä, 49 % työvoimasta työskentelee epävirallisissa työsuhteissa ilman sosiaaliturvaa, ja nuorisotyöttömyys on kasvussa.

Bussikuskit, rekkakuskit, satamatyöläiset ja muut kuljetusalan ammattilaiset päättivät liittyä verouudistusta vastustavaan yleislakkoon. Hallitus veti verouudistuksen takaisin, mutta samalla se määräsi aseistetut poliisit hyökkäämään lakkolaisten mielenosoituksiin. Poliisien aseellisten hyökkäysten ja pidätysten seurauksena noin 30 mielenosoittajaa on kuollut ja 80 aktivistia on kateissa.

Vaikka Kolumbian tuoreissa tapahtumissa oli kyse yhden maan poliittisista päätöksistä, niin vastaavaa ay-toiminnan heikentämistä tapahtuu koko ajan eri puolilla maailmaa.

Filippiineillä ay-aktiiveja katoaa ja heitä murhataan huumesodan nimissä, Intiassa on vaikeutettu ay-liikkeen yhteyksiä ulkomaille, ja pankkitilit on terrorismin vastaisen taistelun nimissä otettu valtion erityisseurantaan. Brasiliassa taas muutettiin lainsäädäntöä niin, että ay-liikkeen rahoituspohja romahti.

Useiden tutkimusten mukaan kansalaisyhteiskunnan toimintatila kapenee. Yhteistä toiminnan rajoittamiselle on tavoite heikentää kansalaisyhteiskuntaa ja vahvistaa valtion ja yritysten roolia yhteiskunnassa. Edellä mainitut esimerkit kuvaavat tilannetta Latinalaisessa-Amerikassa ja Aasiassa, mutta tilanne on valitettavasti saman suuntainen lähes kaikkialla, kuten näemme omilta eurooppalaisilta lähialueiltamme.

Päätökset, joilla toimintatilaa kavennetaan tulevat usein hiipien, niin että niitä ei meinaa huomatakaan, ennen kuin muutos jo tapahtuu. Tätä tilankaventamista tapahtuu myös suomalaisissa työmarkkinasuhteissa, joissa asetelmat ovat muuttuneet koko ajan ay-vastaisemmiksi.

Kolumbialaisten kuljetustyöläisten mitta tuli täyteen, ja he liittyivät osaksi laajempaa kansalaisyhteiskunnan kamppailua reilumpien elinmahdollisuuksien puolesta. Yhdessä he voittivat ensimmäisen erän, mutta tietävät sen, että voitto voi jäädä tilapäiseksi tai yksittäiseksi voitoksi, ellei painetta jatkuvasti pidetä yllä, kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Myös vaaleissa.

Oheisesta linkistä pääsee näkemään Youtube-videota SNTT:n taistelusta. Videossa on englanninkielinen tekstitys: https://youtu.be/OqZOaniE15U

Kolumni on alun perin julkaistu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto, AKT ry:n lehdessä 4/2012 

Jaa artikkeli: