Juntos somos mais fortes – yhdessä olemme vahvempia!

Mari Räsänen osallistui SASKin opintomatkalle Mosambikiin ja oivalsi, että pienillä teoilla voi muuttaa maailmaa.

Tutustuin SASKin toimintaan vuonna 2016, kun löysin Reitti-lehdestä ilmoituksen lähettiläskoulutuksesta, johon vaikuttamisesta ja työntekijöiden globaaleista oikeuksista kiinnostuneet ay-aktiivit voivat hakea. Kahden viikon omakustannusopintomatkoilla SASK tutustuttaa osallistujia kansainväliseen ay-toimintaan ja näyttää suomalaisille kohdemaan ihmisten arkea ja erilaisia työpaikkoja. Marraskuussa 2018 osallistuin matkalle – tutustumisvuorossa oli Mosambik ja sen pääkaupunki Maputo.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Mosambikissa on hyvät työlait, mutta valitettavasti käytännön työelämässä tämä ei näy. Lakeja ei yksinkertaisesti noudateta tai niistä ei olla tietoisia. 30 miljoonainen kansa on nuorta, ja kilpailu työpaikoista luo työnantajan markkinat.

Vahvoina ja ylpeinä – kotiapulaiset eivät valita

Mosambikilaisia lapsiaArjen kovuus ja paikallisten naisten sisukkuus tuli parhaiten esiin, kun tutustuimme kolmen kotiapulaisena työskentelevän naisen koteihin. Maailmassa työskentelee 67 miljoonaa kotiapulaista, ja suurin osa heistä on naisia. He ovat SASKin mukaan yksi haavoittuvimmista työntekijäryhmistä, koska työtä tehdään perheissä suljettujen ovien takana. Väkivalta ja seksuaalinen häirintä on normaalia. SASKin tuen ansiosta Mosambikin kotiapulaisille on kuitenkin saatu neuvoteltua sosiaaliturva.

En halua päivitellä sitä, kuinka köyhissä oloissa tapaamamme kotiapulaiset asuvat. Hämmästyin, kuinka vahvoina ja ylpeinä he ottivat suomalaiset ay-aktiivit luokseen vierailemaan. Naiset olivat ylpeitä liiton jäsenyydestään, ja he tunsivat saaneensa liitolta niin taloudellista kuin henkistäkin tukea (työ)elämäänsä.

En tiedä, miltä tuntuisi jättää lapset oman onnensa nojaan työpäivän ajaksi.

Heidän kodeissaan ymmärsin, kuinka vähästä olen valittanut.  En tiedä, miltä tuntuisi jättää lapset oman onnensa nojaan työpäivän ajaksi, koska ympäröivä yhteiskunta ei vielä pysty tarjoamaan päivähoitoa. En tiedä, miltä tuntuisi kävellä säkkipimeässä, koska katuvaloja ja luotettavaa julkista liikennettä ei ole. En tiedä, miltä tuntuisi, jos palkkani riittäisi ainoastaan yksinkertaisen ravinnon hankkimiseen.

En tiedä, miltä tuntuisi, jos puolisoni ei saisi minkäänlaista apua pahan työtapaturman jälkeen, miltä tuntuisi työskennellä 12 vuotta ilman lomaa ja saada potkut muutaman vapaapäivän pyytämisen takia, tai ottaa työttömänä laina perheen elättämiseksi. Mosambikissa naiset elävät näin. He tekevät työtä ja elättävät perheensä pää pystyssä, valittamatta.

”Ei mitään ongelmia”

Pääsimme tutustumaan Suomen suurlähetystöön. Suomen suurlähettiläs Laura Torvisen mukaan Suomi tunnetaan Mosambikin tukijana. Suomen tärkein projekti on tällä hetkellä maan opetussektorin kehittäminen. Lukutaidottomia on edelleen paljon, maaseudun naisista jopa 70 %. Mosambikissa kaikilla lapsilla on oikeus peruskoulutukseen, mutta käytännössä koulun käyminen on erityisesti tytöille kovin vaikeaa. He kärsivät seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä niin kouluissa kuin pitkillä jalkaisin taitettavilla koulumatkoilla.

Tutustuimme myös erilaisiin työpaikkoihin. Oli mieleenpainuvaa, kuinka ongelmia ei missään työpaikalla ollut. Kaikki olivat tyytyväisiä työpaikkaansa, työturvallisuuteen, palkkaansa, esimiehiinsä ja tulevaisuuden näkymiin yrityksissä. Maputon isossa vienti- ja tuontisatamassa työturvallisuuskurssi suoritettiin ainoastaan työsuhteen alussa, mutta työtapaturmia ei satamassa sanottu olevan lainkaan.

Uskokoon ken tahtoo. Maassa, jossa kilpailu työpaikoista on kovaa, työntekijöiden oikeudet vähäiset ja yhteiskunnan tuki olematonta, mietit varmasti muutamaan kertaan, haluatko tarjota lapsillesi ruokaa vai asetutko työnantajaasi vastaan.

Mitä tästä opimme?

Mari RäsänenMosambik opetti minulle, kuinka etuoikeutettu olen. Matkan ajan asuimme turvallisesti vartioidulla ja aidatulla alueella, joka oli aikanaan ollut italialaisten kaivostyöläisten mukava keidas. Jokainen meistä tiedosti, kuinka räikeä vastakohta asuinalueemme oli Maputon köyhimpiin lähiöihin verrattuna.

Matkan aikana ymmärsin, kuinka paikalliset ammattiliitot – parantamalla työntekijöiden oikeuksia – ovat omalta osaltaan rakentamassa parempaa ja solidaarisempaa yhteiskuntaa ja maailmaa. Mosambikilaiset liitot ovat kovan ja valtavan tehtävän edessä, koska Mosambikissa rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia kaikilla elämänaloilla. Liittojen pitäisi tehdä yhteistyötä monien muiden yhteiskuntaa ylläpitävien ja rakentavien tahojen kanssa.

Ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi kaikilla elämänaloilla

Mosambikissa liitoilla on monia käytännön ongelmia. On vaikeaa periä jäsenmaksuja, jos työntekijän palkka ei yksinkertaisesti riitä edes elämiseen. On vaikeaa tavoittaa suuren ja väkirikkaan maan työntekijöitä, koska lukutaito on heikkoa tai toimijoilla ei ole yhteistä kieltä. On vaikeaa ja epäeettistä kysyä työntekijältä liiton jäsenyydestä, jos työpaikalla rikotaan perustavia ihmisoikeuksia. On vaikeaa kehottaa väkivallattomaan vastarintaan, jos ihmiset edelleen kärsivät sisällissodan traumoista.

Työelämä kansainvälistyy kiihtyvällä vauhdilla. Olemme entistä enemmän kytköksissä toisiimme. Globaaleihin uhkiin ja mahdollisuuksiin voimme varautua vain yhdessä. Työolojen parantuminen ja palkkatason nousu ympäri maailman estää työpaikkoja karkaamasta muualle. Suomessa ollaan heräämässä yritysvastuulain kautta siihen, että yrityksien ja valtioiden täytyy kantaa vastuu siitä, millaisissa oloissa kulutushyödykkeitämme valmistetaan.

Emme voi pelastaa koko maailmaa, mutta voimme tehdä pieniä hyviä tekoja lähipiirissämme: työpaikalla, ammattiosastossa ja kotona. Mosambikin matkan ansiosta myös lähipiirini maailmankuva on laajentunut. Matkani jälkeen 11-vuotias tyttäreni lahjoitti hymyssä suin rahaa afrikkalaisten tyttöjen koulunkäyntiin. Juntos somos mais fuertes on portugalia, ja tarkoittaa että yhdessä olemme vahvempia.

Kirjoittaja on SASKin kunnon työn lähettiläs sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Kuopion ammattiosaston työsuojeluasiamies ja luottamusmies.

Kirjoitus julkaistiin ensin PAU:n Reitti-lehdessä.

*****

SASK järjestää vuosittain opintomatkan maahan, jossa järjestö toimii työntekijöiden ihmisoikeuksien parantamiseksi. Vuoden 2019 matkalle osallistujat on jo valittu.

Jaa artikkeli: