Demokratian ja vapaan järjestötoiminnan välillä on vahva linkki

Ammattiliittojen ja laajemminkin kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet ovat heikentyneet samaa tahtia demokratian heikkenemisen kanssa, toteaa SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

Vaaleja järjestävien maiden määrä on viime vuosikymmeninä tasaisesti kasvanut, mutta samaan aikaan demokratian tila on useissa maissa heikentynyt. Esimerkkejä aikaisempaa epädemokraattisemmista vaaleista voi helposti löytää läheltä ja kaukaa. Monien epädemokraattisten valtioiden johtajien on kuitenkin tärkeää näytellä demokratiaa oikeuttaakseen valtansa edes jollakin tavoin.

Samaa tahtia demokratian heikkenemisen kanssa ovat heikentyneet ammattiliittojen, ja laajemminkin kansalaisyhteiskunnan, toimintamahdollisuudet. Linkki demokratian ja ay-liikkeen toimintatilan välillä ei ehkä aina tunnu itsestään selvältä, mutta tarkemmin katsottuna se on todella vahva.

Vuonna 2021 maailmassa oli Wikipedian mukaan 11 täysin demokraattista maata. Joukossa ovat kaikki viisi Pohjoismaata sekä Hollanti, Irlanti ja Sveitsi. Näiden Euroopan maiden lisäksi listalle pääsevät Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Sen sijaan listalle ei mahdu yhtään maata Afrikasta tai Aasiasta.

Täysin vapaata ay-toimintaa on vain 11 maassa

Ammattiliittojen maailmanjärjestö ITUCin mukaan maailmassa on niin ikään 11 maata, joissa ay-toiminta on täysin vapaata. Lista on pitkälti edellä mainitun kaltainen: kaikki Pohjoismaat, Hollanti, Irlanti, Sveitsi, Saksa, Italia sekä ainoana Euroopan ulkopuolisena maana Uruguay. Näissä maissa asuu noin 1–2 prosenttia maailman ihmisistä. Sattumaa tai ei, niissä on myös maailman demokraattisimmat ja vahvimmat ammattiliitot.

Suomalaisena tai liiton jäsenenä ei aina ehkä tunnu siltä, että asuu maailman demokraattisimmassa maassa tai on jäsenenä maailman parhaassa ammattiyhdistysliikkeessä. Sama perisuomalainen epäilyshän herää, kun joku väittää meidän olevan maailman onnellisin kansa. Pystymme heti luettelemaan monta esimerkkiä demokratiamme puutteista, toteutumattomista ay-oikeuksista ja onnettomista kanssaihmisistä. Maailman onnellisimpia silti ollaan niillä mittareilla, jotka siinä tutkimuksessa ovat käytössä.

Kesällä useimmat meistä pääsivät nauttimaan ansaituista lomista ja oikeasti tärkeistä ihmisistä. Luotimme, että toimivan demokratiamme ansiosta voimme nukkua kesäyömme rauhassa, vahvan ay-liikkeen ansiosta nauttia palkallisesta kesälomasta sekä ainakin ajoittain saatoimme jopa myöntää, ettei tämä nyt niin kauhean onnetontakaan ole – ainakaan verrattuna niihin 98 prosenttiin maailman ihmisistä, jotka asuvat pääasiassa muualla kuin edellä listatuissa maissa.

Pieni kiitos ay-liikkeelle ja demokratialle

Erästä entistä kansanedustajaa mukaillen: Illalla saunan jälkeen upeaa elokuista auringonlaskua ihaillessa voi melkoisella varmuudella sanoa, että siitä ei ole päätetty EU:ssa, Suomen eduskunnassa tai edes ammattiliiton kokouksessa. Toisaalta voi nostaa itsekseen maljan sille, että on päässyt nauttimaan auringonlaskusta, mistä voi antaa pienen kiitoksen myös ammattiyhdistysliikkeelle ja demokratialle.

Janne Ronkainen

Kirjoittaja on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin toiminnanjohtaja. Kirjoitus julkaistiin ensin kolumnina AKT-lehdessä.

Jaa artikkeli: