Bangladeshin vaatetehtaiden turvallisuusohjelma käyntiin heti

(Kuva: Clean Clothes Campaign)

Bangladeshin vaatetehtaiden palo- ja rakennusturvallisuutta ryhdytään kohentamaan laajalla valvontaohjelmalla, jossa ovat mukana alan kansainväliset ammattiliitot, joukko kampanjajärjestöjä sekä 70 kansainvälistä merkkiyhtiötä ja kauppaketjua.

Suomessa toimivista vaatemyyjistä turvallisuussopimukseen ovat toistaiseksi sitoutuneet Stockmann ja saksalaisketju Lidl. Suomalaisille tuttuja kansainvälisiä vaatemerkkejä mukana on useita.

Accordiksi ristitty järjestöjen ja yritysten konsortio julkisti maanantaina pääkohtia juridisesti sitovan sopimuksensa sisällöstä. Sopimuksen mukaan Bangladeshissa aloitetaan välittömästi vaatetehtaiden turvallisuustarkastukset, jotka aiotaan toteuttaa yhdeksän kuukauden kuluessa. Puutteiden korjaus pannaan alulle vielä tarkastusten jatkuessa, jotta pahimmat turvallisuuriskit voidaan eliminoida mahdollisimman nopeasti.

Konsortio perustaa toimintaansa varten hallinnon, jossa ovat edustettuina sopimuksen allekirjoittaneet yritykset, kansainväliset ammattiliitot ja kampanjaverkostot sekä Bangladeshin hallitus ja paikalliset ammattiliitot. Massiivisen tarkastus- ja korjausoperaation johtoon palkataan turvallisuuspäällikkö ja toiminnanjohtaja.

Sopimusta kätilöineen teollisuusalojen kansainvälisen ammattiliiton IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina sanoo, että kunnianhimoisella hankkeella on selkeä tavoite: parantaa kaikkien Bangladeshin vaatetustyöläisten työturvallisuutta.

– Avain ohjelman onnistumiseen on se, että tehtaiden työntekijät pääsevät suoraan osallistumaan sen toteutukseen, Raina tähdentää.

Bangladeshin vaatetehtaissa työntekijöiden järjestäytyminen on toistaiseksi tehokkaasti estetty, mitä pidetään yhtenä syynä turvallisuusvalvonnan heikkouteen ja maan teollisuutta kohdanneisiin suuronnettomuuksiin.

Tarkastetuista tehtaista julkinen luettelo

Maanantaina julkistettu turvallisuusohjelma on aikataulultaan tiukka ja kattavuudeltaan mittava. Kaikki ohjelmaan sitoutuneet yritykset toimittavat heinäkuun puoliväliin mennessä Accordille tiedot Bangladeshissa toimivista tehtaista, joista ne tilaavat vaatteita. Listan arvioidaan kattavan jopa tuhansia yksittäisiä tehdasrakennuksia, ja siitä on tulossa julkinen.
 
Tehtaiden tarkastusvaiheen aikana löytyneet turvallisuusriskit raportoidaan välittömästi sekä asiakasyrityksille että tehtaan omistajalle ja johdolle, jotka velvoitetaan aloittamaan korjaustoimet.

Paikalliset ammattiliitot huolehtivat siitä, että työntekijät saavat tiedon riskeistä ja oikeudestaan kieltäytyä menemästä vaaralliseksi todettuun rakennukseen. Rana Plaza –tehtaan huhtikuinen romahdus surmasi yli tuhat työntekijää osittain siksi, että heidät oli pakotettu töihin tehdasrakennukseen, josta oli jo aiemmin löytynyt vaarallisia halkeamia.
 
Korjauksia vaativan tehtaan remontti ei jätä työntekijöitä tyhjän päälle, vaan näille taataan palkka siltä ajalta, kun tehdasta korjataan, Accordin suunnitelma lupaa.
 
Turvallisuusohjelmaa toteuttavassa ja valvovassa johtokunnassa ovat edustettuina teollisuusalojen ammattiliitto IndustriALL, palvelualojen ammattiliitto UNI, Bangladeshin keskusammattijärjestö BCTU sekä alan yritysten edustajina espanjalainen Inditex, brittiläinen N. Brown Group ja amerikkalainen PVH. Johtokunnan puheenjohtajan nimeää kansainvälinen työjärjestö ILO.

Sopimukseen on tähän mennessä sitoutunut 70 vaate- ja kaupan alan yritystä, jotka kaikki teettävät tai myyvät Bangladeshissa valmistettuja vaatteita. Joukossa on sekä vaatealan tunnettuja merkkiyhtiöitä että suuria kauppa- ja tavarataloketjuja mm. Ranskasta, Saksasta, Espanjasta ja Tanskasta. Suomesta on toistaiseksi mukana vain Stockmann-konserni. Viimeksi Palvelualojen ammattiliitto PAM on vaatinut, että kaikki Bangladeshissa tehtyjä vaatteita myyvät suomalaisyhtiöt liittyisivät sopimukseen.
 
Bangladeshin vaateteollisuus tuottaa arviolta 80 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Se on köyhälle maalle elintärkeä, mutta kansainvälisesti surullisen kuuluisa toistuvista tulipaloistaan, tehdasromahduksistaan ja alhaisista palkoistaan. Useimmissa vaatetehtaissa ammattiliittojen toiminta on estetty kokonaan tai niissä toimii omistajan perustama ns. keltainen ammattiliitto.

Lista sopimuksen allekirjoittaneista yrityksistä löytyy täältä.
 
Lisätietoja toimenpideohjelmasta ja Accord-konsortiosta:

Jyrki Raina, pääsihteeri, IndustriALL Global Union (kontaktihenkilö Tom Grinter, tiedottaja, +41 79 693 4499),
Andy York, Ethical Trading Manager, N Brown Group (kontaktihenkilö Fergus Wylie, Newgate Communications, +44 20 7680 6550).
 
Lisätietoja lehdistötiedotteesta:

Jukka Pääkkönen, viestintäpäällikkö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK, 040 521 4478.
 
Katso myös:
www.industriall-union.org
www.uniglobalunion.org
www.cleanclothes.org

Jaa artikkeli: