Ammattiliitot jatkavat tukeaan köyhien maiden työntekijöille leikkauksista huolimatta

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin hallitus päätti keskiviikkona aloittaa toimintojen sopeuttamisen leikkausten vaatimalle tasolle ensi vuodesta alkaen niin, että mahdollisimman suurta osaa yhteistyöohjelmista voitaisiin säästöjen toteuduttuakin jatkaa.

– Olemme saaneet ulkoministeriöltä vahvistuksen sille, että määrärahojen leikkaus koskee täysimääräisenä myös SASKia, jolla on ministeriön kanssa vuoteen 2017 jatkuva rahoitussopimus, SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen sanoo.

– Samaan aikaan olemme saaneet useilta ammattiliitoilta viestejä, joiden mukaan ne ovat valmiita säilyttämään oman hanketukensa SASKin toiminnalle ennallaan.

Ministeriön ilmoittamasta määrärahaleikkauksesta koituu SASKille yhteensä yli 2,6 miljoonan euron säästötarve, joka koskee kaikkea toimintaa ja myös henkilöstöä. Ammattiliittojen edustajista koostuva SASKin hallitus päätti keskiviikkona aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on kohdentaa säästöt toiminnan jatkumisen kannalta järkevimmällä tavalla. Henkilöstöä koskeva säästötarve on päätöksen mukaan enintään yhdeksän henkilötyövuotta.

Ronkainen pitää rohkaisevana sitä, että itsekin kovan paineen alle joutuneet suomalaiset ammattiliitot osoittavat valmiuttaan tukea veljesjärjestöjään kehittyvissä maissa.

– Kun suomalaisesta kehitysrahoituksesta entistä suurempi osa jatkossa ohjautuu yksityissektorille, on entistäkin tärkeämpää, että ay-liike on mukana seuraamassa yritysten kehitysmaatoimintoja ja varmistamassa, että ne toteuttavat ihmisarvoisen työn ehdot.

SASKilla on tänä vuonna käynnissä kaikkiaan 60 yhteistyöhanketta kolmessa maanosassa. Järjestöllä on Helsingin-toimistossaan 17 työntekijää sekä viisi työntekijää aluetoimistoissa Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

SASKin jäsenjärjestöjä ovat SAK ja STTK sekä 34 akavalaista, SAK:laista ja STTK:laista ammattiliittoa.

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Janne Ronkainen, 040 776 8557, janne.ronkainen@sask.fi

Jaa artikkeli: