Allekirjoita vetoomus Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden oikeuksien puolesta

Bangladeshin viranomaiset ovat pidättäneet ja vanginnet viime joulukuun jälkeen yhteensä 35 ay-johtajaa ja ay-aktiivia. Vangittuja ja pidätettyjä on myös pahoinpidelty ja uhkailtu.  

Levottomuudet saivat alkunsa lakosta, jonka tekstiiliteollisuuden työntekijät järjestivät vaatiakseen parempia palkkoja. Työnantajat reagoivat lakkoon sulkemalla väliaikaisesti 59 tekstiilitehdasta sekä nostamalla syytteitä satoja työntekijöitä vastaan, joiden uskotaan osallistuneen lakkoon.

Levottomuudet ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota, ja kansalaisjärjestöt sekä kansainvälinen ay-liike ovat vedonneet Bangladeshin hallitukseen työntekijöihin kohdistuvan vainon lopettamiseksi. Suomessa muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM on vedonnut ulkoministeri Timo Soiniin ja kehitysministeri Kai Mykkäseen, jotta nämä tukisivat kansainvälisen ay-liikkeen vaatimuksia.

Lisäksi kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto Clean Clothes International vaatii EU:lta toimia työntekijöiden perusoikeuksien systemaattisen polkemisen estämiseksi.  

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Laura Ventä kiittää PAMia aktiivisuudesta. Ventän mukaan on tärkeää, että myös suomalaiset viranomaiset ottavat kantaa räikeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Bangladeshissa tekstiiliteollisuuden palkat laahaavat pahasti elinkustannusten perässä. Vaikka työturvallisuus on parantunut yli 1100 ihmishenkeä vaatineen Rana Plazan tehdasromahduksen jälkeen, samaa edistystä ei olla nähty palkoissa ja järjestäytymisoikeuksien toteutumisessa.

Vetoomuksen työntekijöihin kohdistuvan vainon lopettamiseksi voi allekirjoittaa täällä.
 

SASK on osa kansainvälistä Puhtaat vaatteet -verkostoa, joka pyrkii parantamaan vaatetus- ja urheiluvaateteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden oloja. 

Kuva: Janne Hulkkonen

Jaa artikkeli: