Uruguayn metsäteollisuus houkuttelee investointeja

Montes de Platan investointi oli arvoltaan 2 270 miljoonaa dollaria. Tehtaan omistavat suomalais-ruotsalainen StoraEnso sekä chileläinen metsäjätti Arauco. Tuotannossa hyödynnetään nopeasti kasvavaa eucalyptuspuuta, jota Uruguayhin on istutettu.

Maan paperiliiton puheenjohtaja Julio Burgueño sanoo, että maahan mahtuisi vielä kolmaskin tehdas.

Hän on tyytyväinen, että Montes de Platan ammattiosasto pääsi aloittamaan toimintansa jo kuukausia ennen tuotannon käynnistymistä.

– Kahden omistajan toimintakulttuurien yhteensovittamisessa on kuitenkin ollut hieman ongelmia. Esimerkiksi Araucon standardit työturvallisuuteen liittyen ovat eri tasolla kuin pohjoismaisissa yhtiöissä, Burgueño myöntää.

SASKin hanke tukee järjestäytymistä

Uruguayssa on käynnissä SASKin hanke, jossa tuetaan metsäalan työntekijöiden oikeuksien kehittymistä ja työntekijöiden järjestäytymistä. Maassa onkin Latinalaisen Amerikan mittakaavassa varsin aktiivinen ja toimintakykyinen ammattiyhdistysliike, johon kuuluu 400 000 työntekijää. Järjestäytymisaste on lähes 40 prosenttia.

SASKin aiemmassa hankkeessa on myös kehitetty yhteistyötä Etelä-Amerikan maiden metsäalan ammattiliittojen kesken. Burgueño pitää tietojen vaihtoa erittäin tärkeänä.

– Ilman yhteistyötä emme olisi saavuttaneet kaikkea sitä, mitä meillä Uruguayssa nyt on, hän toteaa.

Tessit takaavat työelämän kehityksen

Uruguayn ammattiyhdistysliikkeen menestys perustuu yleissitoviin työehtosopimuksiin, aivan kuten Suomessakin. Maassa on kolmikantainen neuvottelujärjestelmä ja vain yksi keskusjärjestö, josta Burgueño on erityisen ylpeä.

– Meillä onnistuttiin jo lähes 50 vuotta sitten yhdistämään eri aatteelliset virtaukset yhden ay-keskusjärjestön alle. Tätä yhtenäisyyttä on syytä vaalia.

Uruguayn paperiliiton FOPCUn puheenjohtaja Julio Burgueño vieraili alkuviikosta Suomessa yhdessä maan presidentti José Mujican kanssa.

Aiheeseen liittyvää

Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.

Lue lisää

Tulokset

SASK on tukenut maailman työntekijöiden olojen ja oikeuksien parantamista jo lähes 40 vuotta. Tavoittelemme ihmisarvoista työtä ja reiluja työehtoja kaikille.

Lue lisää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää