Tehdaspalo Bangladeshissa tappoi 24 työntekijää

Lauantaina 10. syyskuuta Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa syttyi tupakkatehtaassa tuhoisa tulipalo, joka tappoi 24 ihmistä ja 50-70 loukkaantui. Vedenlämmittimestä alkanut tulipalo aiheutti räjähdyksen ja romahdutti osan rakennuksesta.

Onnettomuus on muistutus maan tehdaiden surkeasta työturvallisuudesta. Vuonna 2013 Rana Plazan tehdasonnettomuus vaati 1 135 ihmisen hengen, joka johti tekstiiliteollisuuden rakennusten turvallisuutta kohentaneeseen Accord-sopimukseen. Muita teollisuuden aloja tämä rakennusturvallisuussopimus ei koske.

Samat vaatimukset kaikille

Teollisuusalojen ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriALL vaatii Accord-sopimuksen ulottamista kaikille teollisuuden aloille Bangladeshissa.

– Lauantain onnettomuus osoittaa, kuinka kiire tällä on, IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina sanoo.

Ammattiliitot avain työturvallisuuteen

Kestävin ja tehokkain tapa kohentaa työturvallisuutta tapahtuu ammattiliittojen kautta. Työturvallisuuden edistäminen on ammattiliittojen leipätyötä muun edunvalvonnan ohella, myös kehitysmaissa.

SASK tukee ammattiliittojen kykyä puolustaa työntekijöiden oikeuksia halpatuotantomaissa, joissa työolosuhteet ovat usein hengenvaarallisia.

Tue SASKin työtä lahjoittamalla työntekijöiden hyväksi.

Lue lisää

Uutinen aiheesta BBC:n verkkosivuilla (10.9.2016)
IndustriALL:in tiedote (10.9.2016)

Aiheeseen liittyvää

Ruohonjuuressa ja rakenteiden rattaissa – työntekijöiden ihmisoikeudet paranevat hitaasti mutta varmasti

Kolumbia on ottanut monia kehitysaskelia, mutta työntekijöiden oikeudet ja esimerkiksi ay-liikkeen vapaus toimia ovat siellä huonoissa kantimissa. Jos maa tulevina vuosina nousee pois kehitysmaiden listalta,

Lue lisää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää

Indonesiassa runnottiin läpi työntekijöiden oikeuksia heikentävä laki

Yli 2 miljoonaa työläistä osallistuu kolmipäiväisiin lakkoihin, joilla vastustetaan presidentti Joko Widodon politiikan kulmakivenä pidettyä Omnibus-lakia. Laki uhkaa laajalti muun muassa työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä.

Lue lisää