Suomalaisten tuki paransi liha-alan työoloja Brasiliassa

– Nyt tilanne on paljon parempi, kertoo Brasilian elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Siderlei Silva de Oliveira Suomen-vierailullaan.

Hän kävi Helsingissä Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) ja SASKin vieraana viikonloppuna.

– Tämä on kiitosmatka. Olemme kiittämässä solidaarisuudesta, jota SASK ja SEL ovat työllemme osoittaneet, Silva de Oliveira sanoo.

Brasilian hallitus ja parlamentti ovat säätäneet uuden lain, joka tähtää työturvallisuuden parantamiseen liha-alan tuotantolaitoksissa. Laki saatiin aikaan Brasilian ay-liikkeen ja Brasilian ay-liikettä tukevan kansainvälisen yhteistyön ansiosta. SASKilla ja SEL:llä on ollut käynnissä Brasiliassa hanke, joka on tähdännyt liha-alan työolojen kohentamiseen.

– Brasilian lihanleikkaamot ovat maailman kärkeä tehotuotannossa. Vuosikausien taistelun jälkeen tulimme tulokseen, että tuotantolaitoksissa ongelma ei ole tekninen, vaan poliittinen.

Silva de Oliveiran mukaan kysymys oli siitä, että tuotantolaitosten omistajat ja johtajat täytyi saada muuttamaan ajatteluaan.

– Tuotantolaitosten olosuhteita täytyi muuttaa. Työterveyden ja -turvallisuuden parantamiseen ei riitä, että työntekijät pääsevät tehtaan lääkärin vastaanotolle, vaan koko työympäristö täytyy muuttaa. Tuloksiin päästiin kansainvälisen painostuksen avulla. Tässä meitä auttoi SASKin ja SEL:n solidaarisuus ja paikallistasolta tullut painostus. Tämä prosessi kesti viisi vuotta, Silva de Oliviera kuvailee.

”Työrytmi oli sietämätön”

Ennen lakimuutosta liha-alan työläisten työolot olivat surkeat.

– Työrytmi oli täysin sietämätön. Monotoniset, toistuvat liikkeet aiheuttivat paljon työperäisiä sairauksia. Sietämätön työrytmi ja yksitoikkoiset liikkeet vammauttivat työntekijöitä. Ne aiheuttivat kroonisia sairauksia, jotka seuraavat työntekijää hautaan saakka, Silva de Oliveira sanoo.

Toimivan työkyvyttömyyseläkejärjestelmän puute pahentaa tilannetta.

– Sairaudet aiheuttivat myös sitä, että työntekijä joutui poistumaan työmarkkinoilta. Eli seurauksena oli myös, että työntekijä ei enää pystynyt elättämään perhettään.

Silva de Oliviera kuvailee työkyvyn menettämistä ammatilliseksi amputaatioksi.

– Työperäinen sairaus amputoi työntekijän ammatin. Tämä on Brasilian elintarviketeollisuudessa tavallista.

Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä. Teksti ja kuva: Aleksi Vienonen / SASK

Jaa artikkeli: