Sotšin työmailla huijataan palkoissa ja työajoissa

Valmistautuminen vuoden 2014 talvikisoihin on muuttanut Etelä-Venäjän Sotšin useaksi vuodeksi valtavaksi rakennustyömaaksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kotimaisen työvoiman rinnalla kohteissa on työskennellyt peräti 16 000 ulkomaista siirtotyöläistä. Heidän osansa on ollut huono, HRW:n tuore 65-sivuinen raportti paljastaa.

Tiedot perustuvat 66 ulkomaisen siirtotyöläisen haastatteluihin. Haastatellut ovat työskennelleet kisojen suurimmilla työmailla. Ulkomaista työvoimaa on hankkiutunut Sotšin työmaille ennen muuta entisen Neuvostoliiton alueelta.

Monelle ulkomaiselle siirtotyöläiselle on maksettu vähemmän kuin luvattu tai sovittua myöhemmin, ja joiltakin palkat ovat jääneet tyystin saamatta. Siirtotyöläisille on maksettu tavallisesti yli 1,40 mutta alle 2,00 euroa tunnissa.

Työajat ovat rikkoneet karkeasti Venäjän työaikanormeja. Työtä on tehty kahdessa vuorossa ympäri vuorokauden. Kahdentoista tunnin työvuorot ovat sisältäneet tunnin ruokatauon. Kahteen viikkoon on annettu ainoastaan yksi vapaapäivä.

HRW:n raportissa kerrotaan, että myöskään asumisolot eivät ole olleet asiallisia. Pahimmillaan yhden perheen omakotitaloon on majoitettu 200 työläistä.

Raportin liitteenä olevasta kirjeenvaihdosta ilmenee, että työmailla toimivat yritykset eivät myönnä työläisten esittämiä tietoja totuudenmukaisiksi. Erään yrityksen selvityksessä palkanmaksun ongelmat sysätään alihankintayritysten niskoille.

Olympiakisojen valmistelussa nyt ja aiemmin paljastuneisiin epäkohtiin vedoten HRW ehdottaa Kansainväliselle olympiakomitealle, että se perustaisi pysyvän ihmisoikeuselimen. Sen tehtävänä olisi valvoa ihmisoikeuksien toteutumista olympialaisten valmisteluprosessissa yhdessä kisojen kulloistenkin isäntämaiden kanssa.

Juhani Artto

Race to the bottom: Exploitation of Migrant Workers in Advance of the 2014 Winter Olympic Games in Sochi

 

 

Aiheeseen liittyvää

Lahjoita

Pelin hinta – Qatar 2022 Miljoonia siirtotyöläisiä on työskennellyt Qatarin rakennustyömailla orjuutta muistuttavissa oloissa, kokenut riistoa ja hyväksikäyttöä. Jalkapallofanit ympäri maailman joutuvat kysymään: Mikä on rakastamamme

Lue lisää

Ihmisoikeusloukkauksien lopettaminen on päättäjien ja kisojen isäntämaiden vastuulla

Siirtotyöntekijöiden oikeuksista täytyy pitää huolta niin kisojen aikana kuin niiden jälkeenkin. Jokainen jalkapallon ystävä voi käyttää vaikutusvaltaansa.

Lue lisää

Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.

Lue lisää