Sotšin työmailla huijataan palkoissa ja työajoissa

Valmistautuminen vuoden 2014 talvikisoihin on muuttanut Etelä-Venäjän Sotšin useaksi vuodeksi valtavaksi rakennustyömaaksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kotimaisen työvoiman rinnalla kohteissa on työskennellyt peräti 16 000 ulkomaista siirtotyöläistä. Heidän osansa on ollut huono, HRW:n tuore 65-sivuinen raportti paljastaa.

Tiedot perustuvat 66 ulkomaisen siirtotyöläisen haastatteluihin. Haastatellut ovat työskennelleet kisojen suurimmilla työmailla. Ulkomaista työvoimaa on hankkiutunut Sotšin työmaille ennen muuta entisen Neuvostoliiton alueelta.

Monelle ulkomaiselle siirtotyöläiselle on maksettu vähemmän kuin luvattu tai sovittua myöhemmin, ja joiltakin palkat ovat jääneet tyystin saamatta. Siirtotyöläisille on maksettu tavallisesti yli 1,40 mutta alle 2,00 euroa tunnissa.

Työajat ovat rikkoneet karkeasti Venäjän työaikanormeja. Työtä on tehty kahdessa vuorossa ympäri vuorokauden. Kahdentoista tunnin työvuorot ovat sisältäneet tunnin ruokatauon. Kahteen viikkoon on annettu ainoastaan yksi vapaapäivä.

HRW:n raportissa kerrotaan, että myöskään asumisolot eivät ole olleet asiallisia. Pahimmillaan yhden perheen omakotitaloon on majoitettu 200 työläistä.

Raportin liitteenä olevasta kirjeenvaihdosta ilmenee, että työmailla toimivat yritykset eivät myönnä työläisten esittämiä tietoja totuudenmukaisiksi. Erään yrityksen selvityksessä palkanmaksun ongelmat sysätään alihankintayritysten niskoille.

Olympiakisojen valmistelussa nyt ja aiemmin paljastuneisiin epäkohtiin vedoten HRW ehdottaa Kansainväliselle olympiakomitealle, että se perustaisi pysyvän ihmisoikeuselimen. Sen tehtävänä olisi valvoa ihmisoikeuksien toteutumista olympialaisten valmisteluprosessissa yhdessä kisojen kulloistenkin isäntämaiden kanssa.

Juhani Artto

Race to the bottom: Exploitation of Migrant Workers in Advance of the 2014 Winter Olympic Games in Sochi

 

 

Aiheeseen liittyvää

Materiaalit

Tarvitsetko materiaaleja SASKsista? Logot, kuvat, podcastit, videot ja muut materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä.

Lue lisää

Kolumbian G4S:n työntekijöille historian ensimmäinen työehtosopimus

Turvallisuuspalveluita tarjoava G4S on yksi SASKin kohdeyrityksistä hankkeessa, jossa pyritään neuvottelemaan onnistuneita työehtosopimuksia.

Lue lisää

MM-kisojen paineen alla saavutetut lakiuudistukset uhkaavat valua hukkaan Qatarissa

Jalkapallon MM-kisat ovat tuoneet Qatariin tavallistakin enemmän siirtotyöntekijöitä. Pääosin he tulevat eri puolilta Aasiaa ja Afrikkaa. Kiistanalaisista kisoista on jäätävä pysyvä perintö Qatariin, niin että

Lue lisää