Sano se numeroin – poimintoja SASKin saavutuksista

Kolumbialainen kotiapulainen hedelmäostoksilla50 % nousivat metsästä elantonsa saavien työntekijöiden ansiot Nepalissa.

Ennen vuotta 2016 metsien työntekijöitä ei edes virallisesti tunnustettu työntekijöiksi. SASKin ja WWF:n tuella lähes 12 000 ihmistä on osallistunut erilaisiin koulutuksiin ja vaikuttamistyöhön metsien ja niiden työntytekijöiden puolesta. Lähes 2 000 SASKin hankkeessa perustettuihin osuuskuntiin liittynyttä ihmistä on saanut varsinaisen metsätyön ohessa lisätuloa metsän muista antimista. Yhteistyö WWF:n kanssa on vähentänyt metsätyöntekijöiden ja luonnonsuojeluväen välisiä ristiriitoja, koska kestävän metsätalouden, luonnonsuojelun ja luontomatkailun yhteen sovittamisessa on onnistuttu.

5 000 kotoa käsin työskentelevää tekstiilityöntekijää pääsi osaksi sosiaaliturvaa Pakistanissa.

Kotona työskentelevät ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, sillä he ovat tuotantoketjun viimeinen lenkki. Heidän työehdoistaan ei neuvottele kukaan, joten ainoa tapa on vaikuttaa lainsäädäntöön.

15 000 työntekijää hyötyi uusista tai uusituista työehtosopimuksista El Salvadorissa. Sopimukset parantavat erityisesti naisten ja nuorten työehtoja.

Työehtosopimuksia solmitaan muuallakin kuin Suomessa, mutta usein ne koskevat vain yhden työpaikan työntekijöitä. Koko toimialaa koskevista yhteisistä ehdoista voidaan useimmissa SASKin toimintamaissa vain haaveilla.

50 000 ihmistä osallistui SASKin tuella järjestettyihin koulutuksiin ja tuntee nyt oikeutensa tai osaa edistää niitä paremmin.

”Oppimiasi asioita ei kukaan voi viedä sinulta pois. Voit joutua irtisanotuksi tai vaihtaa työpaikkaa, mutta kun tiedät oikeutesi, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa elämääsi”. Näin tiivisti nepalilainen tiilitehtaan työntekijä koulutuksen tärkeyden.

750 000 pienipalkkaista kotiapulaista sai oikeuden lomarahaan Kolumbiassa.

Nyt kotiapulaiset ovat lain edessä samalla viivalla kuin muutkin työntekijät. Heitä koskevat viimeinkin samat ehdot.

Nämä luvut julkaistiin vuoden 2017 viimeisessä Työmaana maailma -lehdessä.

Aiheeseen liittyvää

Sano ei lapsityölle

Sano ei lapsityölle Maailmassa on 152 miljoonaa lapsityöläistä. He tekevät vaatteitamme, puhelimiamme ja kenkiämme. Kun lapsi on töissä, hän ei pääse kouluun – eikä köyhyyden kierre

Lue lisää

”Kaikilla on oltava oikeus järjestäytyä, se on ihmisoikeus”

Kaikilla työntekijöillä on oltava oikeus järjestäytyä, painottaa Jackie Tuwanakotta. Indonesialainen liittoaktiivi on taistellut väsymättä kaltoin kohdeltujen vähemmistöjen – ja omien työvuorojensa – puolesta.

Lue lisää

Suomalainen ay-liike on osa globaalia ihmisoikeuspuolustajien joukkoa

Suomalaisen ay-liikkeen ihmisoikeustyö kehittyvissä maissa saa ihmisiltä vahvan tuen. Työ myös tuottaa tuloksia. Tässä kirjoituksessa SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen kertoo, mistä siinä oikein on kyse.

Lue lisää