Rakentajia kuolee EM-jalkapallon stadiontyömailla

Rakenteilla olevilla stadioneilla pelataan jalkapallon EM-kisojen lopputurnaus, joka alkaa 8. kesäkuuta. Yksin Kiovan olympiastadionin kunnostustöissä on saanut surmansa kahdeksan rakentajaa. Kuolemantapauksista 14 on sattunut Ukrainassa ja kuusi Puolassa.
EM-turnauksen loppuottelu pelataan 1. heinäkuuta. Kohtalokkaista onnettomuuksista ovat vastuussa sekä isäntämaiden viranomaiset ja työmailla toimineet yritykset että Euroopan jalkapalloliitto Uefa. ”Ne ovat toimineet hämmästyttävän välinpitämättömästi”, Ruotsin rakennusalan ammattiliitot ja ay-liikkeen solidaarisuuskeskus LO-TCO Biståndsnämnd arvostelevat.

Arvostelijat muistuttavat, että Lontoon 2012 olympialaisten urheiluareenoiden rakennustyömailla ei ole sattunut ainoatakaan kuolononnettomuutta. Niiltä on vältytty myös Brasilian 2014 MM-jalkapallon ja Rio de Janeiron 2016 olympialaisten stadionien rakennustöissä.

Ruotsalaisjärjestöt vetoavat kansainvälisiin urheilujärjestöihin, että ne alkaisivat suhtautua vakavasti päätöstensä seurauksiin. Niiden on vaadittava urheilun suurtapahtumien järjestäjiä kunnioittamaan työelämän kansainvälisiä normeja, joista on sovittu Kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa, järjestöt sanovat.

Arenor kostar byggarbetare livet, LO-TCO Biståndsnämnd 07.05.2012

Aiheeseen liittyvää

Tehtävä Qatarissa – jalkapallon MM kisojen-lähestyessä upporikas öljymaa on taipunut siirtotyöntekijöiden asemaa parantaviin uudistuksiin

Siirtotyöläiset eivät saa perustaa ammattiliitoa Qatarissa. Filippiiniläisten työntekijöiden yhdistys järjestää kulttuuritapahtumia ja urheilukilpailuja. Samalla jaetaan työntekijöille tietoa heidän oikeuksistaan.

Lue lisää

#Pelin hinta

Kymmenen eniten tienaavaa jalkapalloilijaa ansaitsee yhteensä vuodessa yli puoli miljardia dollaria. Tuntuukin varsin erikoiselta, että työmailla täytyy heikossa asemassa olevan siirtotyöläisen kuolla huonojen olosuhteiden vuoksi, kirjoittaa SASK-lähettiläs Petri Partanen.

Lue lisää

Lahjoita

Pelin hinta – Qatar 2022 Miljoonia siirtotyöläisiä on työskennellyt Qatarin rakennustyömailla orjuutta muistuttavissa oloissa, kokenut riistoa ja hyväksikäyttöä. Jalkapallofanit ympäri maailman joutuvat kysymään: Mikä on rakastamamme

Lue lisää