Rakentajia kuolee EM-jalkapallon stadiontyömailla

Rakenteilla olevilla stadioneilla pelataan jalkapallon EM-kisojen lopputurnaus, joka alkaa 8. kesäkuuta. Yksin Kiovan olympiastadionin kunnostustöissä on saanut surmansa kahdeksan rakentajaa. Kuolemantapauksista 14 on sattunut Ukrainassa ja kuusi Puolassa.
EM-turnauksen loppuottelu pelataan 1. heinäkuuta. Kohtalokkaista onnettomuuksista ovat vastuussa sekä isäntämaiden viranomaiset ja työmailla toimineet yritykset että Euroopan jalkapalloliitto Uefa. ”Ne ovat toimineet hämmästyttävän välinpitämättömästi”, Ruotsin rakennusalan ammattiliitot ja ay-liikkeen solidaarisuuskeskus LO-TCO Biståndsnämnd arvostelevat.

Arvostelijat muistuttavat, että Lontoon 2012 olympialaisten urheiluareenoiden rakennustyömailla ei ole sattunut ainoatakaan kuolononnettomuutta. Niiltä on vältytty myös Brasilian 2014 MM-jalkapallon ja Rio de Janeiron 2016 olympialaisten stadionien rakennustöissä.

Ruotsalaisjärjestöt vetoavat kansainvälisiin urheilujärjestöihin, että ne alkaisivat suhtautua vakavasti päätöstensä seurauksiin. Niiden on vaadittava urheilun suurtapahtumien järjestäjiä kunnioittamaan työelämän kansainvälisiä normeja, joista on sovittu Kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa, järjestöt sanovat.

Arenor kostar byggarbetare livet, LO-TCO Biståndsnämnd 07.05.2012

Aiheeseen liittyvää

#Pelin hinta

Kymmenen eniten tienaavaa jalkapalloilijaa ansaitsee yhteensä vuodessa yli puoli miljardia dollaria. Tuntuukin varsin erikoiselta, että työmailla täytyy heikossa asemassa olevan siirtotyöläisen kuolla huonojen olosuhteiden vuoksi, kirjoittaa SASK-lähettiläs Petri Partanen.

Lue lisää

Hae mukaan SASKin lähettiläskoulutukseen!

Koulutus järjestetään Helsingissä 7.–9.10.2022. Haku koulutukseen on auki 11. syyskuuta asti. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille 15. syyskuuta mennessä.

Lue lisää

MM-kisojen paineen alla saavutetut lakiuudistukset uhkaavat valua hukkaan Qatarissa

Jalkapallon MM-kisat ovat tuoneet Qatariin tavallistakin enemmän siirtotyöntekijöitä. Pääosin he tulevat eri puolilta Aasiaa ja Afrikkaa. Kiistanalaisista kisoista on jäätävä pysyvä perintö Qatariin, niin että

Lue lisää