Pakistanissa palaneen tehtaan jäljet vievät Saksaan

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja vaatii saksalaista halpamerkkiä KIKiä myöntämään, että viime viikolla tuhoisasti palanut vaatetehdas Pakistanissa tuotti farkkuja sille.

Kun palo syttyi viime viikon tiistaina, Ali Enterprises -alihankkijan tehtaassa työskenteli noin 650 ihmistä. Lähes puolet heistä kuoli yrittäessään paeta tehtaasta, jonka hätäuloskäynnit, ikkunat ja portaat oli tukittu. Viikonlopun tutkimuksissa löytyi muun muassa vaatteita, joissa oli merkki ”Okay”. Tätä merkkiä myydään KIKin liikkeissä Saksassa, Itävallassa ja eri puolilla Itä-Eurooppaa.

Tehtaan omistajat on asetettu syytteeseen murhasta, mutta ketään ei ole vielä otettu kiinni, Clean Clothes -kampanjan tiedotteessa sanotaan. KIKistä ei ole otettu asiaan kantaa.

KIK, jonka nimi tulee saksan kielen sanoista ”asiakas on kuningas”, on Saksan seitsemänneksi suurin tekstiilien jälleenmyyjä. Sillä on Euroopassa yli 3200 myymälää. Clean Clothes -kampanjan mukaan KIKillä on vastuuohjeisto alihankkijoilleen, mutta palanut tehdas oli laiton eikä siellä ollut tehty mitään työlainsäädännön mukaisia tarkastuksia.

Suomessa kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on nimeltään Puhtaat vaatteet. Kampanja pyrkii parantamaan tekstiilityöntekijöiden työoloja.

Teksti: SASK, Clean Clothes Campaign

Kuva: Clean Clothes Campaign

 

Aiheeseen liittyvää

”Ne ovat järjettömimmät kisat ikinä”

Intohimoinen jalkapallon ystävä Paavo Arhinmäki uskoo, että muutoksia voi Qatarissa tapahtua vain, jos muu maailma jatkaa painostustaan kisojen jälkeenkin.

Lue lisää

Työntekijät kyllästyivät huonoihin työoloihin Kolumbiassa

Kolumbian telepalvelualan yrityksen, Teleperformancen, työntekijät vaativat neuvotteluja paremmista työoloista. Työntekijät, jotka palvelevat maailman suurimpia teknologiayrityksiä, ovat ilmoittaneet järjestäytyvänsä ja haluavansa parantaa työolojaan. Työntekijät vaativat ranskalaislähtöistä

Lue lisää

Pitkäjänteistä työtä työelämän ihmisoikeuksien puolesta

Kymmenen vuotta ei ole aika eikä mikään, jos tavoitteena on parantaa vaikkapa kahden miljoonan indonesialaisen työehtoja. SASKin hankkeissa vuonna 2019 saavutetut tulokset ovat vaatineet paitsi

Lue lisää