Nestleä syytetään lapsiorjien käytöstä

Malilaiset asianomistajat syyttävät Nestleä ja kahta muuta yhtiötä ihmisoikeusloukkauksista Norsunluurannikon kaakaotiloilla. Syytösten mukaan yhtiöt olivat tietoisia lapsiorjien käytöstä alueella, mutta pyrkivät siitä huolimatta saamaan pavut mahdollisimman halvalla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus on torjunut yhtiöiden vetoomuksen vuonna 2014 niitä vastaan nostetun syytteen hylkäämisestä. Tähän asti amerikkalaisyhtiöt ovat välttäneet syytteet melko helposti, koska ulkomailla tapahtuneita väärinkäytöksiä on ollut vaikea tuoda oikeuden käsiteltäväksi Yhdysvalloissa.

USA:n työministeriön viime raportin mukaan Norsunluurannikon ja Ghanan kaakaontuotannossa työskenteli viime kesänä 2,12 miljoonaa lasta. Se oli peräti miljoona enemmän kuin vuonna 2014.

– Olemme jo pitkään pyrkineet saamaan tuotantoketjuja vastuuseen väärinkäytöksistä ja oikeutta uhreille, toteaa kanteen nostaneen kansainvälinen työelämän oikeuksia ajava järjestön International Labour Rights Forumin kampanjajohtaja Abby McGill The Independent -lehdelle.

Englanninkielinen uutinen The Independent -lehdessä

Kuva: Kaakaopavun kuivatusta Ghanassa (CC BY-SA 2.0)

Aiheeseen liittyvää

Manoranjan Pegu rikkoi köyhyyden kierteen – nyt hän puhuu siitä, kuinka koulutus on miltei ainut tie ulos köyhyydestä

SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattori Manoranjan Pegu tulee Assamin maakunnasta Intian koillisosasta. Manoranjan ”Mano” Pegu sanoo, että koulutuksen saannin edessä on monia haasteita, joista köyhyys on vain

Lue lisää

Indonesian ay-liike esti koronakortin hyväksikäytön lakimuutoksen ajamisessa

Vappumarssi pandemiasta huolimatta? Liitot joutuivat turvautumaan koviin uhkauksiin, jotta työntekijöiden oikeuksia murentavan lakimuutoksen käsittelyä saatiin lykättyä koronaviruksen takia suljetussa Indonesiassa.

Lue lisää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää