Nestleä syytetään lapsiorjien käytöstä

Malilaiset asianomistajat syyttävät Nestleä ja kahta muuta yhtiötä ihmisoikeusloukkauksista Norsunluurannikon kaakaotiloilla. Syytösten mukaan yhtiöt olivat tietoisia lapsiorjien käytöstä alueella, mutta pyrkivät siitä huolimatta saamaan pavut mahdollisimman halvalla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus on torjunut yhtiöiden vetoomuksen vuonna 2014 niitä vastaan nostetun syytteen hylkäämisestä. Tähän asti amerikkalaisyhtiöt ovat välttäneet syytteet melko helposti, koska ulkomailla tapahtuneita väärinkäytöksiä on ollut vaikea tuoda oikeuden käsiteltäväksi Yhdysvalloissa.

USA:n työministeriön viime raportin mukaan Norsunluurannikon ja Ghanan kaakaontuotannossa työskenteli viime kesänä 2,12 miljoonaa lasta. Se oli peräti miljoona enemmän kuin vuonna 2014.

– Olemme jo pitkään pyrkineet saamaan tuotantoketjuja vastuuseen väärinkäytöksistä ja oikeutta uhreille, toteaa kanteen nostaneen kansainvälinen työelämän oikeuksia ajava järjestön International Labour Rights Forumin kampanjajohtaja Abby McGill The Independent -lehdelle.

Englanninkielinen uutinen The Independent -lehdessä

Kuva: Kaakaopavun kuivatusta Ghanassa (CC BY-SA 2.0)

Aiheeseen liittyvää

SASK selvitti työntekijöiden oikeudet viidessä maassa – ne toteutuvat kohtuullisesti paperilla mutta eivät käytännössä

Oikeus perustaa ammattiyhdistys ja kuulua siihen on YK:n ihmisoikeusjulistuksessa linjattu oikeus. Tuoreen tutkimuksen mukaan se jää paikoin haaveeksi SASKin hankemaissa Brasiliassa, Kolumbiassa, Guatemalassa, Nepalissa ja

Lue lisää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää

Vertaistuki auttaa intialaisia vapautumaan sukupolvet ylittävästä pakkotyöstä

Tietoisuus oikeuksista saa taistelemaan ihmiskauppaa vastaan.

Lue lisää