Muista hikipajoissa työskenteleviä ja toivota läheisillesi Reilua joulua!

Tänäkin jouluna SASKin joulukeräyksellä autetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä.

Joulupukin pajassa lahjoja nikkaroivat tontut ovat sympaattinen ajatus. Moni paja vain sijaitsee kaukana kehittyvissä maissa, jossa ahertavatkin tonttujen sijaan tavalliset työntekijät huonoissa oloissa.

Silti ei ole syytä kadottaa iloista joulumieltä, päinvastoin: se vain paranee, kun ilahduttaa ihmisiä reilulla joulutervehdyksellä.

SASKin Reilua joulua -keräyksen varoilla tuetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä eri puolilla maailmaa. Pitkäjänteisen työn tuloksena muun muassa kotiapulaisina työskentelevien naisten ja tyttöjen työ- ja elinolot kohenevat Mosambikissa, Kolumbiassa, Filippiineillä ja Indonesiassa.

– Näillä naisilla ei usein työn takia ole mahdollisuutta yhteiseen joulunviettoon perheensä kanssa. SASKin tuella heille on neuvoteltu vapaapäiviä, lomia, elämiseen riittäviä palkkoja ja vaikka eläkkeitä monissa maissa, SASKin varainhankinnan suunnittelija Ellinoora Vesala sanoo.

– Näin heidänkin lapsensa pääsevät nauttimaan yhteisestä ajasta vanhempien kanssa, kunnon ravinnosta, koulunkäynnistä ja ehkä jopa jouluna lahjoista.

Mosambikilainen Calucha elättää kotiapulaisena pientä poikaansa ja kehitysvammaista pikkuveljeään Bessaidea. SASKin tukeman ammattiliiton avulla hänellä on nykyään yksi vapaapäivä viikossa. Kuva: Meeri Koutaniemi

Ammattiliitot, yritykset, ammattiosastot, paikallisyhdistykset tai muut yhteisöt voivat osallistua esimerkiksi lahjoittamalla joulumuistamisiin tarkoitetut rahat Reilua joulua -keräykseen.

Vuonna 2017 Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL osoittivat henkilökunnan joululahjoihin varatut rahat SASKille ja tervehtivät näin työntekijöitään solidaarisella eleellä.

Lahjoittamalla saa käyttöönsä SASKin sähköisen joulukortin, jonka voi lähettää eteenpäin sidosryhmille, asiakkaille tai vaikka jäsenistölle joulutervehdyksenä.

Jos haluaa tehdä lahjoituksen yksityishenkilönä, saa SASKin sähköisen joulukortin henkilökohtaiseen käyttöön.

Reilua joulua -keräykseen on osallistunut jo iso joukko yksityishenkilöitä, ammattiosastoja ja järjestöjä, kuten SAK, Paperiliitto, Pardia ja SEL.

Toivota sinäkin Reilua joulua!

Lue lisää työn tuloksista.

 

Aiheeseen liittyvää

Toivotaan yhdessä Reilua joulua!

Tänäkin jouluna SASKin joulukeräyksellä autetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä. Muistetaan heitä, joiden työ ei taukoa joulunpyhinäkään.  SASK joulukortti 2020 Maailmaa koetteleva pandemia on iskenyt voimakkaimmin niiden

Lue lisää

Yli 60 prosenttia maailman työläisistä työskentelee epävirallisessa taloudessa

Valtaosa maailmalla tehdystä työstä on epävirallista. Koronapandemia on lisännyt sen määrää entisestään. SASK tekee työtä epävirallisten työntekijöiden oikeuksien puolesta monin paikoin pyrkimällä virallistamaan kotiapulaisten ja

Lue lisää

Ruohonjuuressa ja rakenteiden rattaissa – työntekijöiden ihmisoikeudet paranevat hitaasti mutta varmasti

Kolumbia on ottanut monia kehitysaskelia, mutta työntekijöiden oikeudet ja esimerkiksi ay-liikkeen vapaus toimia ovat siellä huonoissa kantimissa. Jos maa tulevina vuosina nousee pois kehitysmaiden listalta,

Lue lisää