Kolme kuljetusalojen ay-aktiivia murhattu Filippiineillä

Kolme filippiiniläistä kuljetusalojen ay-aktiivia on murhattu eteläisen Mindanaon saarella. Kansainvälinen ay-liike kerää nyt nimiä vetoomukseen, jossa maan poliittista johtoa vaaditaan puuttumaan väkivaltaan.

– Vetoamme kansainväliseen ay-liikkeeseen, että se lähettäisi protestikirjeen Filippiinien presidentille Benigna Aquinolle, jossa vaaditaan näiden murhien selvittämistä, sanoo palkansaajakeskusjärjestö APL:n pääsihteeri Josua Mata.

Surmatut ay-aktiivit kuuluivat kuljetusliitto NCTU:hun, joka puolestaan kuuluu APL:ään.

Heinäkuun alussa ay-johtaja Antonio Dodong Petalcorin joutui moottoripyörällä ohi ajaneen asemiehen ampumaksi Davaon kaupungissa. Muutama kuukausi aikaisemmin samassa kaupungissa kuljetustyöntekijä ja ay-aktiivi Emilio Rivera ammuttiin hengiltä.

Viimeisin murha tapahtui heinäkuun lopulla Cotabaon kaupungissa. Kaksi moottoripyörällä kulkenutta miestä ampuivat Alimudin Lucmanin, kun hän oli juuri jättänyt lapsensa kouluun.

Lisäksi ainakin yksi filippiiniläinen ay-aktiivi on joutunut tapon yrityksen kohteeksi. Myös hän kuuluu samaan kuljetusalojen ammattiliittoon kuin kolme henkensä menettänyttä.

Carlos Cirilon asuntoon heitettiin käsikranaatti, mutta se ei onneksi räjähtänyt, Josua Mata kertoo.

”Palkkamurhaajat asialla”

Josua Mata uskoo veritekojen olevan tilattuja.

– Tekijät ovat ammattilaisia. Siitä minulla ei ole mitään epäilyksiä, Josua Mata sanoo.

Hänellä on myös selvä näkemys murhien motiivista. Uhreja yhdistää, että he ovat olleet mukana paljastamassa korruptiovyyhtiä. Korruptiosyytökset kohdistuvat paikallisiin liikenneviranomaisiin.

Paikallisen ay-väen mukaan on epätodennäköistä, että ay-murhien tekijät tai palkkamurhan tilanneet henkilöt jäävät kiinni.

– Tämäntyyppiset murhat eivät juuri koskaan selviä Filippiineillä, vaikka tekijät olivatkin yleisesti tiedossa. Sen takia on tärkeää, että kansainvälinen ay-liike vetoaa presidenttiimme ja vaatii murhien selvittämistä viipymättä, Josua Mata sanoo.

Allekirjoita vetoomus nyt!

Lähteet: LO-TCO:n verkkosivutAPL:n verkkosivut.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijöiden oikeuksien puolustaminen Filippiineillä ei ole kermapyllyjen hommaa

Filippiiniläisen ammattiliittoväen työpäivien pituus saa SASKin Camilla Lohenojan pohtimaan, millaiseen työelämään sitä onkaan totuttu meillä ja muualla. Peittääkö työn merkittävyys ja palkitsevuus kenties alleen sen

Lue lisää

”Avoimeen keskusteluun on vielä pitkä matka Filippiineillä”

SASKin vapaaehtoinen lähettiläs Maiju Salminen tapasi toukokuussa Suomessa vierailleet filippiiniläiset ammattiyhdistysaktiivit Rodel Abenojan ja Mercedes Abucayonin. Lue Maijun blogikirjoituksesta, millaisia ajatuksia tapaaminen herätti!

Lue lisää

Työn alla kaikkien sukupuolten oikeudet

Coca Cola -tehtaan Sateenkaari-komitea on vielä nuori ja hento, mutta tasa-arvotyön kautta ay-liike voi ottaa haltuun myös työn LGBTQ+ -oikeuksien puolesta.

Lue lisää