ITUC: Turkin vapautettava mielenosoituksissa pidätetyt ay-aktiivit

Ay-liikkeen kansainvälisen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow on ilmaissut huolensa ay-aktiivien tilanteesta Turkissa.

– Turkin hallituksen ay-vastaisuus on leviämässä nyt yleiseksi vastakkainasetteluksi. Vastakkain ovat halitus ja ihmiset, jotka yksinkertaisesti haluavat hallituksen kuuntelevan heitä ja lopettavan laillisen mielenilmauksen vaientamisen, Sharan Burrow sanoo ITUCin tiedotteessa.

Burrow vaatii, että Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan vapauttaa välittömästi mielenosoituksissa pidätetyt ammattiliittojen aktiivit, toimittajat ja muut ilman todellista syytä pidätetyt. Ensimmäiset pidätettiin ay-liikkeen vappumielenosoituksissa.

Turkin liitot yleislakossa

Turkin ay-liikkeen keskusjärjestöt KESK ja DISK ovat julistaneet maahan yleislakon hallitusta vastaan, jotta se lopettaisi ay-aktiivien painostuksen.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC on käynnistänyt myös vetoomuskampanjan Turkin ay-aktiivien puolesta. Kampanjassa on mukana myös joukko ay-liikkeen kansainvälisiä kattojärjestöjä.

Helsingin Sanomien nettisivuilla perjantaina julkaistun uutisen mukaan pääministeri Erdogan ei ole perääntynyt. Hän vaatii mielenosoitusten lopettamista välittömästi. Hän on kehottanut ihmisiä pysymään erossa laittomista mielenosoituksista, jotka ovat hänen mukaansa muuttuneet ilkivallaksi. Erdogan on luvannut, että syytökset poliisin liiallisesta voimankäytöstä mielenosoituksissa tutkitaan.

Ulkomaanmatkalta Turkkiin palannut Erdogan puhui Istanbulin lentokentällä, jossa häntä oli vastassa tuhansia kannattajia. Istanbulin keskustan puiston hävityksestä alkaneet protestit ovat kestäneet yli viikon.

Teksti: Aleksi Vienonen / SASK
Kuva: ITUC

Aiheeseen liittyvää

Myanmarin työntekijät mukana rauhanomaisissa protesteissa – armeija pidättää ay-väkeä

Myanmarin sotilasvallankaappaus osoittaa, että armeijan keinot ovat vähissä. Kun kansa on yhdistänyt voimansa yli yhteiskuntaluokkien ja keksii yhä uusia keinoja vastustaa armeijaa, sotilaat eivät osaa

Lue lisää

Korona pysäytti sukupuolten tasa-arvokehityksen kehittyvissä maissa

Parempaan pandemianjälkeiseen maailmaan tarvitaan voimakkaita naisia.

Lue lisää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää