ITUC: Lakko-oikeus on ihmisoikeus

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC muistuttaa kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä erittäin perustavanlaatuisesta oikeudesta, oikeudesta mennä lakkoon. Maailmalla on nousemassa ennennäkemätöntä vastustusta lakko-oikeutta kohtaan, vaikka lakkoilu on toki kielletty vain totalitaarisimmissa maissa.

Työnantajajärjestöt eri puolilla maailmaa pyrkivät saamaan kansainväliseen lakiin muutoksia, joilla lakko-oikeutta saataisiin heikennettyä.

”Kun on taisteltu 8-tuntisista työpäivistä, reiluista palkoista, työturvallisuudesta, viikoittaisista lepopäivistä ja työpaikalla tapahtuvaa syrjintää ja riistoa vastaan, työntekijöiden perusoikeus on ollut pidättäytyä antamasta työpanostaan. Tämä on ollut tärkeä yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen perusta. Kun ihmiset nousevat diktatuureja ja poliittista sortoa vastaan, lakko-oikeus on ollut ja tulee aina olemaan demokratian peruspilari, josta ei voi neuvotella”, ITUCin lausunnossa todetaan.

ITUC muistuttaa, että lakkoase on ollut olemassa jo yli sata vuotta ja noin puolet maailman maista takaa sen perustuslaissa.

”Lakko-oikeuden poisto tekisi meistä kaikista orjia. Sen me emme anna tapahtua.”

Aiheeseen liittyvää

Oikeus kunnon työhön kuuluu kaikille

Ihmisarvoinen työ on kestävin keino vähentää köyhyyttä. Kun työntekijöille maksetaan elämiseen riittävä palkka, heillä on mahdollisuus elättää perheensä, lähettää lapsensa kouluun ja köyhyyden kierre katkeaa.

Lue lisää

Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön ILOn perusoikeudeksi

ILOn vuoden 2022 työkonferenssi hyväksyi viidennen kohdan työelämän perusoikeuksiin. Nyt listalla on myös oikeus työsuojeluun. Periaatteet sitovat kaikkia jäsenmaita.

Lue lisää

Historiallisen pitkä lakko päättyi työehtosopimukseen

Kolumbian hiiliteollisuuden työntekijöiden Sintracarbón-ammattiliitto ja Cerrejón-yritys ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Samalla sopimus päättää yhden pisimmistä lakoista kaivoksen historiassa.

Lue lisää