ITUC: Lakko-oikeus on ihmisoikeus

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC muistuttaa kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä erittäin perustavanlaatuisesta oikeudesta, oikeudesta mennä lakkoon. Maailmalla on nousemassa ennennäkemätöntä vastustusta lakko-oikeutta kohtaan, vaikka lakkoilu on toki kielletty vain totalitaarisimmissa maissa.

Työnantajajärjestöt eri puolilla maailmaa pyrkivät saamaan kansainväliseen lakiin muutoksia, joilla lakko-oikeutta saataisiin heikennettyä.

”Kun on taisteltu 8-tuntisista työpäivistä, reiluista palkoista, työturvallisuudesta, viikoittaisista lepopäivistä ja työpaikalla tapahtuvaa syrjintää ja riistoa vastaan, työntekijöiden perusoikeus on ollut pidättäytyä antamasta työpanostaan. Tämä on ollut tärkeä yhteiskunnallisen ja taloudellisen kehityksen perusta. Kun ihmiset nousevat diktatuureja ja poliittista sortoa vastaan, lakko-oikeus on ollut ja tulee aina olemaan demokratian peruspilari, josta ei voi neuvotella”, ITUCin lausunnossa todetaan.

ITUC muistuttaa, että lakkoase on ollut olemassa jo yli sata vuotta ja noin puolet maailman maista takaa sen perustuslaissa.

”Lakko-oikeuden poisto tekisi meistä kaikista orjia. Sen me emme anna tapahtua.”

Jaa artikkeli: