Filippiinit ratifioi toisena maana ILOn kotiapulaissopimuksen

Filippiineistä tuli maanantaisen ratifioinnin ansiosta toiseksi nopein ratifioijamaa. Ensimmäisenä maana sopimuksen ratifioi Uruguay. SASKin yhteistyökumppanit Filippiineillä ovat työskennelleet aktiivisesti kotiapulaissopimuksen ratifioinnin puolesta. Myös Dominikaanisen tasavallan kotiapulaisten juridiseen asemaan on odotettavissa lähiaikoina merkittäviä parannuksia. Maan lainsäätäjät ovat viime kuukausina valmistelleet työlainsäädännön uudistusta, jonka seurauksena työlainsäädäntöä aletaan soveltaa myös kotiapulaisiin.

Dominikaanisessa tasavallassa on ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan 300 000 kotiapulaista. Kolmannes heistä on kotoisin naapurimaasta Haitista.  Dominikaanisessa tasavallassa, kuten useimmissa muissakin maailman maissa, työvoimaa suojelevaa lainsäädäntöä ei ole sovellettu kotiapulaisiin. ILOn kotiapulaissopimuksen voimaantulon odotetaan luovan painetta eri maiden päättäjiin niin, että he ryhtyvät parantamaan kotiapulaisten juridista asemaa.

Maailmassa arvioidaan olevan sata miljoonaa kotiapulaista. Merkittävä osa heistä on alaikäisiä.

Aiheeseen liittyvää

Oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön ILOn perusoikeudeksi

ILOn vuoden 2022 työkonferenssi hyväksyi viidennen kohdan työelämän perusoikeuksiin. Nyt listalla on myös oikeus työsuojeluun. Periaatteet sitovat kaikkia jäsenmaita.

Lue lisää

Indonesian kotiapulaiset tarvitsevat suojaa niin mielivaltaa, väkivaltaa kuin virustakin vastaan

Korona joko vie kotiapulaiselta työn tai asettaa hänet vaaraan: etäisyyksien pitäminen on mahdotonta ja työnantajan vastuu tarjota kasvosuojia tai maksaa palkkaa on heiveröinen.

Lue lisää

Toivotaan yhdessä Reilua joulua!

Tänäkin jouluna SASKin joulukeräyksellä autetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia työntekijöitä. Muistetaan heitä, joiden työ ei taukoa joulunpyhinäkään.  SASK joulukortti 2020 Maailmaa koetteleva pandemia on iskenyt voimakkaimmin niiden

Lue lisää