Eteläafrikkalainen viinintuottaja joutui kansainvälisen ay-liikkeen syyniin

Elintarvikealan työntekijöiden maailmanliitto IUF moittii kovasanaisesti eteläafrikkalaista Robertson Winery -yhtiötä työntekijöiden perusoikeuksien polkemisesta. Yhtiön viinejä myydään maailmanlaajuisesti. Ne kuuluvat myös Alkon valikoimiin.

Yhtiössä ei suostuta tunnustamaan paikallista CSAAWU-ammattiliittoa palkansaajien edustajana, vaikka siihen kuuluu suurin osa sen työntekijöistä. Luottamusmiehiä ja muita liiton edustajia on uhkailtu Robertson Wineryssä. Myös rivijäseniä on uhkailtu ja syrjitty.

Onko eettiset periaatteet unohdettu?

Suomella on erityisasema viinien eettisyyden vaalijana, koska monopoliasemansa takia Alko on yksi maailman suurimpia yksittäisiä viinin maahantuojia. Alko pitää viestinnässään vastuullista viinien hankintaa aktiivisesti esillä.

”Meille Alkossa on erittäin tärkeää, että kannamme vastuuta alkoholijuomia tuottavien maiden ihmis-, työoikeus- ja ympäristökysymyksistä myyntiin hankkimiemme tuotteiden kautta. Jokainen tavarantoimittajan tuotantoketjussa työskentelevä työntekijä on oikeutettu työskentelemään inhimillisillä työehdoilla ja hyvissä työoloissa,” Alkon verkkosivuilla todetaan.

Alkon vastuullisuuspolitiikkaa on kuitenkin myös moitittu riittämättömyydestä eri kansalaisjärjestöjen toimesta parin vuoden takaisessa Reilut rypäleet -kampanjassa.

 

Aiheeseen liittyvää

Hidasta etenemistä yritysten vastuullisuusprojekteissa

Turun Eurooppa-foorumissa pohdittiin elokuun lopulla, miten yritysten tulisi ennaltaehkäistä ihmisoikeusloukkauksia ja kielteisiä ympäristövaikutuksia toiminnassaan sekä arvoketjuissaan YK:n ohjaaviin periaatteisiin perustuen. Ohjeet otetaan vakavasti, mutta vastuullisuus

Lue lisää

Euroopan parlamentilta vihreää valoa yritysvastuudirektiiville

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään oman kantansa komission yritysvastuudirektiiviesitykseen. Kanta direktiiviin hyväksyttiin selvin äänin 366–225.

Lue lisää

Yritysvastuu

Suuri osa kuluttamistamme tuotteista valmistetaan ihmisoikeusloukkausten kannalta riskialttiissa kehitysmaissa, ainakin osittain. Kuka vastaa siitä, että työntekijöiden olot kestävät päivänvaloa?

Lue lisää