Vappu on ihmisoikeus!

Harva suomalainen hahmottaa, että monessa maailman kolkassa vapun vietto on laissa kielletty. Näin on muun muassa Iranissa, mutta myös monessa muussa maassa, jossa ay-aktiiveja vainotaan.

Teollisuusalojen ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriALL kampanjoi tänä vappuna iranilaisten järjestäytymisvapauden puolesta. Samalla järjestö muistuttaa, että Iran on vain yksi esimerkki maasta, jossa järjestäytymisvapaus ei toteudu.

IndustriALL muistuttaa, että vappu on ihmisoikeus, koska järjestäytymisvapaus on yksi kansainvälisen työjärjestön ILOn määrittelemistä perusoikeuksista.

Näpit irti vapusta

IndustriALL vaatii tiedotteessaan ponnekkaasti: ”Iranin hallitus, näpit irti vapusta!”
Iranin hallitus on aikeissa estää väkivalloin valtiosta riippumattoman vapaan ay-liikkeen vappumielenosoitukset.

– IndustriALL seisoo näiden rohkeiden ay-aktiivien takana, jotka pelottelusta ja pidätyksistä huolimatta ovat järjestämässä vappumielenosoituksia, IndustriALL lausuu.

Maan hallitus suhtautuu ay-liikkeen toimintaan turvallisuuskysymyksenä. Jos maan hajanainen ja heikko, maan alla toimiva ay-liike onnistuu nostamaan esille jotain työelämän epäkohtia, niitä ei aleta korjata, vaan ongelman esille nostaneet pidätetään.

Koska maassa ei ole toimivaa, vapaata ja demokraattista ay-liikettä, Iranin työolot ovat erittäin huonot.

– Iranin hallituksen kovat toimet ay-liikettä vastaan ovat johtaneet siihen, että ammattiliitot ovat pieniä ja heikkoja. Tämä on johtanut katastrofaalisiin työoloihin. Maan työturvallisuustilasto on erittäin synkkä, IndustriALL huomauttaa.

SASK tekee töitä ay-oikeuksien puolesta

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK tekee töitä eri puolilla maailmaa, jotta ay-oikeudet toteutuisivat. Järjestäytymistä edistetään useissa hankkeissa kolmella eri mantereella.

Iranissa SASKilla ei ole hankkeita, koska ay-liikkeen asema maassa on niin vaikea. SASKilla onkin nyrkkisääntö: Paikallisen ay-liikkeen on oltava riittävän vahva, jotta se voi vastaanottaa apua, mutta riittävän heikko, että se tarvitsee apua.

Sen sijaan SASKilla on hankkeita Latinalaisessa Amerikassa, jossa ay-oikeuksien toteutumisessa on vakavia ongelmia ja ay-aktiiveja vainotaan. Latinalaisessa Amerikassa ongelmana on usein, että ay-aktiivien pahoinpitelyitä tai murhia poliisi ei kunnolla tutki ja tekijät jäävät vapaalle jalalle.

Lahjoita kehitysmaan työntekijälle oikeus vappuun ja oikeus järjestäytyä. Lahjoita SASKin hanketyöhön osoitteessa www.vahvantehtava.fi. Lahjoita nyt!

Voit lahjoittaa myös lähettämällä tekstiviestin SASK numeroon 16499 (10 €).

Teksti: Aleksi Vienonen
Kuva: Wikimedia Commons

Rahankeräyslupa: POL-2014-16830

Jaa artikkeli: