Uruguayn talkoomatkapäiväkirja: Osa 4

21.11.2012 14:09

Matka Helsingistä Montevideoon kesti noin vuorokauden. Yhä pimenevistä päivistä aurinkoon ja lämpöön tuntui ihanalle. Olemme odottavalla mielellä siitä, mikä on matkan anti.  Toivomme voivamme osaltamme olla vahvistamassa Uruguayan ammattiyhdistystoimintaa ja samalla YK:n työjärjestö ILOn suositusten mukaista työelämän toteutumista.

Myös kehitysmaissa paras tapa vähentää köyhyyttä on tarjota työtä sellaisella palkalla, mikä riittää elämiseen. Näemme ehkä maapalloistumisen kielteisiä vaikutuksia? Talouden globalisoituminen ja sitä myöten kehittyvien maiden työläisten ongelmat ovat myös meidänkin ongelmia. Pääoma etsii aina vain halvempaa työvoimaa ja heikompaa työlainsäädäntöä.

SASKin tavoite vahvistaa osaltaa kehittyvien maiden ay-liikettä ja luo puitteita oikeudenmukaisemmalle työelämälle. Uruguaylaiset ammattiliitot ovat saaneet tutustua globalisaation vaikutuksista työelämään.

Lähtöä edeltävänä sunnuntaina uutisoitiin Hesarissa: Maailman köyhin presidentti elää tonnilla kuussa. Kyse on Uruguayn presidentistä José Mujicasta, 77, joka antaa 90 prosenttia tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Ajatus lämmittää meitä. Meillä Suomessa yritysjohtajat ja parhaiten pärjäävät keräävät bonuksia ja erillispalkkioita samaan aikaan kun työntekijöitä irtisanotaan. Uruguayn presidentin ele on aivan jotain muuta. Toivottavasti itsekkyys ja oman edun tavoittelun aika päättyy.

– Tarja ja Ulla

Mikä ihmeen talkoomatka? Vastauksen löydät täältä

Jaa artikkeli: