Työriiston uhrit tänään oikeuden eteen Thaimaassa – työnantaja syyttää “kunnianloukkauksesta”

Työriistosta epäilty yritys vaatii työntekijöille vankeustuomiota kunnianloukkauksesta.

Kesäkuussa 2016 neljätoista myanmarilaista siirtotyöntekijää pakeni pakkotyön kaltaisista olosuhteista thaimaalaiselta Thammakaset-kanafarmilta Lopburin maakunnassa. Työntekijöiden mukaan heidät oli pakotettu työskentelemään yli 20 tunnin työpäiviä viikkojen ajan ilman vapaapäiviä. Palkkaa maksettiin alle lainmukaisen minimin eikä ylityökorvauksia tunnettu.

– On hävytöntä, että laittoman alhaisia palkkoja maksanut ja epäinhimillisen pitkiä työpäiviä teettänyt broileritila ei ole vielä joutunut minkäänlaiseen vastuuseen toiminnastaan. Sen sijaan työriiston uhrit marssitetaan tänään Bangkokissa oikeuden eteen, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Oikeustoimet käynnistänyt broilerkasvattamo Thammakaset toimitti aikaisemmin broilereita thaimaalaiselle Betagro-yhtiölle, jonka tuotteita on myyty myös Suomessa. Sen sijaan, että Thammakaset olisi maksanut työntekijöille korvauksia, se on käynnistänyt lukuisia oikeusjuttuja työntekijöitä vastaan. Tänään käynnistyneessä oikeudenkäynnissä työntekijöitä voi uhata 1,5 vuoden vankeustuomio ja sakkorangaistus.

Yrityksen kunnian loukkaaminen rikollista Thaimaassa

SASKin yhteistyökumppani Finnwatch vaatii Thammakasetia luopumaan kaikista syytteistä. Lisäksi järjestö vaatii Thaimaan lain muuttamista siten, että yritysten kunnian loukkaaminen ei olisi enää jatkossa rikos.

– Thaimaan tulee korjata puutteet vientiteollisuuden työoloissa sekä sallia siirtotyöntekijöiden ammatillinen järjestäytyminen. Arvostelijoiden hiljentäminen tekaistuilla oikeusjutuilla ei vie maan ihmisoikeustilannetta oikeaan suuntaan, Vartiala toteaa.

Työriiston uhrien oikeustaistelua Thaimaassa on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroilla toteutettavassa Finnwatchin ja thaimaalaisen siirtotyöntekijäjärjestö MWRN:n hankkeessa.

Jaa artikkeli: