Thaimaalaisen tehtaan työolot parantuneet

Seurantaraportti kertoo Marimekolle ja Fiskarsin Iittala-tuotemerkille tuotteita valmistaneen tehtaan kehittäneen työolojaan Finnwatchin joulukuussa 2013 julkaistun selvityksen jälkeen.

Lasituotteita valmistavan tehtaan työturvallisuutta on parannettu muun muassa asentamalla palohälytysjärjestelmä ja ottamalla käyttöön suojavarusteita. Työntekijöille on myös järjestetty koulutusta ja annettu vuosilomapäivät lain mukaisesti. Tehtaan työntekijäkomitea edustaa nyt paremmin myös siirtotyöntekijöitä.

– Olemme iloisia siitä, että suomalaiset yritykset ja niiden thaimaalainen alihankkija ovat olleet sitoutuneita konkreettisten parannusten tekemiseen ripeässä aikataulussa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Kastehelmien valmistus takaisin Suomeen

Fiskars kotiutti Thaimaassa valmistettujen Kastehelmi-tuotteiden tuotannon takaisin Suomeen Finnwatchin raportin jälkeen. Finnwatchin mukaan yritys osallistui kuitenkin aktiivisesti alihankkijansa tuotanto-olojen parantamiseen ennen tuotannon siirtoa.

– Fiskarsin päätös tuoda tuotanto takaisin Suomeen osoittaa, että yritysvastuun edistäminen ei ole ristiriidassa kotimaisen teollisuuden kilpailukyvyn kanssa, Vartiala toteaa.

Finnwatch kannustaa Marimekkoa jatkamaan edelleen ostojaan thaimaalaiselta tehtaalta, jotta sen alihankkija pystyy tekemään pitkäjänteisiä suunnitelmia työolojen kehittämiseksi edelleen.

Marimekon yritysvastuu uudelle tasolle

Finnwatchin edellisen vuonna 2013 julkaistun raportin aikana Marimekko salasi alihankkijoitaan ja kieltäytyi antamasta tuotantolaitoksista tietoja. Tähän on Finnwatchin mukaan tullut merkittävä muutos.

– Marimekon tärkeimmät alihankkijat on nyt julkaistu yrityksen verkkosivuilla ja yritys on siirtynyt avoimuudessa muiden yritysvastuun edelläkävijöiden joukkoon. Suosittelemme alihankkijoiden julkistamista myös Fiskarsille.

Seuraava kehitysaskel elämiseen riittävä palkka

Vaikka Finnwatchin raportissa sekä Marimekko ja Fiskars että niiden thaimaalainen alihankkija saavat kiitosta, toiminnassa on edelleen kehitettävää.

– Osa thaimaalaisen tehtaan työntekijöistä saa edelleen vain minimipalkkaa. Seuraava kehitysaskel on elämiseen riittävän palkan laskeminen ja palkkatason asteittainen nostaminen. Suosittelemme Fiskarsille myös riippumatonta kolmannen osapuolen vastuullisuusvalvontaa, Vartiala sanoo.

Finnwatch suosittelee Suomen uudelle hallitukselle toimenpiteitä yritysten vastuullisuuden lisäämiseksi. Järjestön mukaan isoille yrityksille tulisi säätää sitova ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite.

Finnwatchin raportti ”Lasitehtaan paremmat työolot – Seurantaraportti:
Iittala ja Marimekko Thaimaassa” (pdf)

Finnwatchin alkuperäinen vuonna 2013 julkaistu raportti ”Suomalaisten designtuotteiden vastuullisuus – CASE: Iiittala ja Marimekko Thaimaassa” (pdf)

Jaa artikkeli: