Stora Enson toiminta Kiinassa herättää yhä kysymyksiä

Stora Enso on rikkonut ihmisoikeuksia hankkeessaan Guangxin maakunnassa Kiinassa, YK:n ihmisoikeusneuvostolle viime keskiviikkona toimitetussa valituksessa esitetään. Siinä neuvostoa pyydetään tutkimaan asiaa. Valituksen on allekirjoittanut yksitoista kansainvälistä ja kansallista ympäristöalan järjestöä ja verkostoa.

Kiista koskee Stora Enson toimintatapoja sen hankkiessa valtavia maa-alueita kartonkisellun raaka-aineeksi sopiville istutusmetsille. Väkivaltaankin johtaneiden kiistojen tultua julkiseksi ruotsalais-suomalainen yhtiö lupasi toimia läpinäkyvästi ja paikallisen väestön oikeuksia kunnioittaen.

Tosiseikat paikan päällä antavat aiheen epäillä, että Stora Enso on tehnyt ongelmien ratkaisemiseksi hyvin vähän konkreettista, toteaa valitukseen yhtynyt Mika Koskinen, joka on ohjannut kiistoista raportoivan dokumenttielokuvan Punaisen metsän hotelli. Stora Enson maanhankinnasta kärsineet eivät ole saaneet asianmukaisia korvauksia ja eukalyptukseen keskittyminen on ongelmallista luonnon monimuotoisuudelle, Koskinen listaa YK:n ihmisoikeusneuvostolle valittaneiden tiedotteessa.

Siinä muistutetaan, että Stora Enson imago on saanut viime aikoina muitakin tahroja. Yhdysvalloissa se on pudotettu Dow Jones Sustainability Indexistä, joka kuvaa kestävään kehitykseen suuntautuvien pörssiyhtiöiden osakkeen arvon muutoksia. Lisäksi liike-elämän eettisten kysymysten huippuasiantuntija Parul Sharma erosi Stora Enson palveluksesta vain viiden kuukauden jälkeen. Sharman mukaan Stora Enso ei työskentele lainkaan ihmisoikeuksien hyväksi.

Juhani Artto

 

Järjestöjen tiedote:

NGO’s look to United Nations for addressing Stora Enso’s human rights violations 

 

Jaa artikkeli: