SASKille uusi aluekoordinaattori Intiaan

Pegu (29) osallistuu SASKin Etelä-Aasian hankkeiden valmisteluun ja tukee paikallisia kumppaneita niiden toteutuksessa. Etelä-Aasiassa SASK tekee hanketyötä Intian lisäksi Nepalissa, Bangladeshissa ja Pakistanissa.

Aiemmin Pegu työskenteli kansainvälisessä julkisen alan ammattiliittojen kattojärjestössä PSI:ssä. Hän on ollut perustamassa ammattiliittoa Intiaan, ja hänellä on kokemusta työskentelystä muissakin kansalaisjärjestöissä, muun muassa Bangladeshissa. Koulutukseltaan Pegu on yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän suorittaa parhaillaan tohtorintutkintoa.

Tähän asti SASKin Etelä-Aasian hankkeita koordinoitiin Nepalista käsin, mutta Nepalin toimisto suljettiin koordinaattorin siirryttyä toisiin tehtäviin.

Muut SASKin aluetoimistot sijaitsevat Ecuadorissa, Filippiineillä, Ghanassa ja Mosambikissa.

Kunnon työpaikkoja riittää Intiassa vain harvoille

Intia on yksi SASKin pääkohdemaista Aasiassa. Se on maailman toiseksi väkirikkain maa, jossa asuu 1,3 miljardia ihmistä. Se tarkoittaa suuria ongelmia köyhyyden ja työllisyyden kanssa. Työmarkkinoille tulee jatkuvasti valtava määrä kouluttamattomia – mutta myös koulutettuja – nuoria, joille on vaikea löytää kunnollisia työpaikkoja. Talous kasvaa, mutta kasvu ei hyödytä köyhimpiä.

– Töitä siirtyy kiihtyvällä tahdilla liittojen ulottumattomiin, epäviralliselle sektorille, jolla työskentelee jo 80–90 prosenttia Intian koko työvoimasta, Pegu kertoo.

Epävirallinen sektori ei näy verotilatoissa eikä rekistereissä. Ihmiset ovat virallisesti näkymättämiä, vailla oikeuksia. Myös ammattiliittojen on vaikea puolustaa heitä.

Ammattiliittokenttää Pegu kuvailee hyvin sirpaleiseksi ja heikosti johdetuksi.

– Uusien liittojen perustamista edeltää valtava määrän byrokratiaa. Toimintaa kehittämään tarvitaan erityisesti nuoria ja naisia.

****

SASK tukee ammattiliittojen toimintaa Intiassa viidessä hankkeessa. Kaksi niistä on niin sanottuja alueellisia hankkeita, joissa toimitaan useassa maassa.

Miljoonan mahdollisen jäsenen liitto – Lue lisää SASKin puhelinpalvelukeskusten työntekijöitä tukevasta hankkeesta Intiassa

Jaa artikkeli: