Suomessa myytäviä ananasmehuja tehdään pakkotyöllä

(Finnwatchin tiedote)

Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-tuotteissa käytettävää ananasmehutiivistettä Thaimaassa valmistavan Natural Fruit -tehtaan työntekijät saavat laittoman alhaista palkkaa ja joutuvat tekemään ylitöitä jopa 5–10 tuntia päivässä.

Monet heistä ovat salaa maahan tuotuja paperittomia siirtolaisia. Joukossa on myös alaikäisiä lapsia.

Lisäksi kyseisen, Thaimaan Prachuap Khiri Khanin maakunnassa sijaitsevan tehtaan johto on takavarikoinut siirtotyöntekijöiden passit ja työluvat ja estää heitä vaihtamasta työpaikkaa.

– On poikkeuksellista, että suoraan kansainvälisille elintarvikemarkkinoille tuottavaa yritystä epäillään näin törkeistä laittomuuksista. Tehtaan olosuhteet täyttävät monelta osin pakkotyön ja ihmiskaupan määritelmät, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Suomessa ananasmehutiivisteen tekee mehuksi kansainväliseen Refresco-konserniin kuuluva Vip-Juicemaker Oy. Kyseistä mehua myyvät esimerkiksi S-ryhmä, Kesko ja Suomen Lähikauppa.

Mehun lisäksi Finnwatch tutki kahden suomalaisille kauppaketjuille tonnikalasäilykkeitä valmistavan yhtiön, Thai Union Manufacturingin ja Unicordin, vastuullisuutta. Näissäkin tehtaissa törmättiin moniin ongelmiin.

– Palkat eivät riitä elämiseen, kaikilla ei ole kirjallisia työsopimuksia ja työturvallisuudessa on puutteita, Vartiala luettelee.

Finnwatchin mukaan vähittäiskaupan ketjujen tulisi valvoa omien merkkiensä tuotteiden vastuullisuutta nykyistä tarkemmin tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Myös kauppaketjujen käyttämä kansainvälinen BSCI-vastuullisuusjärjestelmä vaatii kehittämistä.

– BSCI:n tulisi kiinnittää riittävästi huomiota ammatillisen järjestäytymisen tukemiseen sekä elämiseen riittävään palkkaan. Thaimaassa haastattelemamme työntekijät eivät edes tienneet, mikä ammattiliitto on, ja he joutuivat tekemään joka päivä ylitöitä tullakseen toimeen.

Finnwatch vaatii kaupan ketjuja sitoutumaan kaikin käytössään olevin keinoin tutkitun ananastehtaan työolojen parantamiseen.

– Ostoja laittomuuksista epäillystä tehtaasta ei tule lopettaa, vaan yritysten on ryhdyttävä toimiin työolojen parantamiseksi ja kerrottava avoimesti tilanteen kehittymisestä, Vartiala kehottaa.

Halvalla on hintansa -selvitys on julkaistu osana Finnwatchin Ihmisarvoisen työn tutkimusohjelmaa. Ohjelmaa tukevat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto, Solidaarisuus, Tehy, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Ammattiliitto Pro.

Jaa artikkeli: