Finnwatch: Neste Oilin ja Pauligin palmuöljytoimittaja loukannut työelämän oikeuksia

Neste Oilille ja Pauligille palmuöljyä toimittava IOI Group maksaa laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoi työntekijöiden passeja sekä estää ammatillista järjestäytymistä, paljastaa Finnwatchin tänään julkaisema selvitys.

Suuri osa IOI Groupin työntekijöistä ei ymmärrä lainkaan vieraalla kielellä kirjoitettua työsopimusta. Yli 80 prosenttia Malesiassa sijaitsevien IOI:n plantaasien työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä muun muassa Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista.

– Työsopimuksen mukaan päivittäinen työaika on jopa 10–12 tuntia päivässä. Palkkaus perustuu työntekijän keräämien öljypalmuterttujen määrään, eikä ylitöitä korvata. Useat työntekijät eivät yllä edes lailliseen minimipalkkaan, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.

Olosuhteet lähenevät pakkotyötä

Lähes kaikki Finnwatchin selvitykseen haastatellut siirtotyöntekijät ovat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen työskentelemään Malesiaan. IOI vähentää rekrytointimaksuja suoraan työntekijöiden palkoista ja maksaa työntekijöille koeaikana vielä minimipalkkaakin pienempää palkkaa.

– Useat työntekijät kertoivat meille tulleensa huijatuksi ja haluavansa kotiin. Rahattomina ja velkaantuneina heillä ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin työskennellä plantaasilla.

Monet Finnwatchin selvityksessä esiin tuoduista löydöksistä viittaavat Kansainvälisen työjärjestön ILOn indikaattoreihin pakkotyöstä ja ihmiskaupasta. Neste Oil on ryhtynyt toimenpiteisiin raportissa esiin tuotujen epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi.

Tarkastukset läpi sormien

Kaikki Finnwatchin tutkimat plantaasit olivat saaneet johtavien palmuöljysertifiointien RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) ja ISCC:n (International Sustainability and Carbon Certification) sertifikaatit. Selvitys arvostelee niitä työolojen riittämättömästä valvonnasta.

– Työelämän oikeuksien loukkauksia on auditoinneissa katsottu läpi sormien.
Sertifiointijärjestelmien kriteereissä työntekijöille vaaditaan minimipalkkatason ylittävää elämiseen riittävää palkkaa. Tosiasiassa näyttää siltä, että edes palkkojen laillisuutta ei valvota, Vartiala sanoo.

Neste Oilin ja Pauligin lisäksi Finnwatchin selvitys tarkasteli palmuöljyn vastuullisuutta yhteensä yhdeksässä muussa Suomessa toimivassa yrityksessä. Kaikki yritykset luottavat vastuullisuuden valvonnassa RSPO-sertifiointiin.

– Suurin osa yrityksistä ei tiedä, mistä niiden ostama palmuöljy tulee. Huolestuttavan monilla oli edelleen käytössä myös sertifioimatonta palmuöljyä.

Orkla-konserniin kuuluvat Panda ja Kantola eivät vastanneet kyselyyn. Valio ei paljastanut palmuöljytoimittajiaan liikesalaisuuksiin vedoten. Lumene kertoi, ettei sillä ole mahdollisuutta vastata Finnwatchin kysymyksiin.

Finnwatch syyttää palmuöljytuotannon huonoista työoloista myös EU-sääntelyä.

– Elintarvike- ja kosmetiikkayritysten palmuöljyhankinnoille ei ole asetettu mitään vastuullisuussääntelyä. Biopolttoaineita koskevat direktiivit taas sivuuttavat sosiaalisen vastuullisuuden, Vartiala toteaa.

(Finnwatchin tiedote)

Lue koko selvitys ”Viidakon lait – suomalaisten palmuöljyostojen vastuullisuus” Finnwatchin nettisivuilla.

Lisätiedot:
Sonja Vartiala
toiminnanjohtaja, Finnwatch ry
044-5687465
sonja.vartiala@finnwatch.org

Jaa artikkeli: