Lahjarahat työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen

– Ay-liike ei juuri tällä hetkellä ole missään kovin juhlittu, mutta kehittyvissä maissa on paljon potentiaalia. Jos liitot siellä saavat lisää voimaa, se vie pois meitä vaivaavaa työpaikkojen siirtymistä halpamaihin ja onnettomiin työoloihin, toteaa SAK:n uusi puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Eloranta on SASKin hallituksen entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen hallituksen jäsen. Hän täytti keväällä 50 vuotta ja pyysi suuntaamaan SASKin toiminnan tukemiseen, sillä hän halusi lahjoituksellaan tehdä tunnetuksi työtä kehittyvien maiden työntekijöiden hyväksi.

Karjalasta Haitille

Elorannan kiinnostus kehitysmaihin alkoi jo opiskeluaikana, kun hän suoritti perusopinnot kehitysmaatutkimuksessa.

– Silloin SASKilla oli lähialuehankkeita Karjalassa, Baltiassa ja Pietarissa. Kunta-alan ammattiliitto KTV oli Helsingin vesilaitoksen kautta mukana Pietarin vesilaitoshankkeessa ja työskentelin siinä sekä hallintomiehenä että toteuttajana. Noihin vuosiin mahtuu monenlaisia sattumuksia, Eloranta muistelee.

– Kerran vetäessämme seminaaria Pietarin kunta-alan liiton kanssa seminaarisaliin saapui Keskusjärjestön FNPR:n toimitsija, joka vaati meitä lopettamaan ja poistumaan paikalta, koska emme olleet hakeneet heiltä lupaa koulutuksen järjestämiseen. Tiedon suomalaisten paikallaolosta olivat saaneet Venäjän viranomaisilta – tieto siis kulki.

Baltian hankeyhteistyö kävi tarpeettomaksi, kun maat itsenäistyivät ja niistä tuli EU-jäseniä. JHL:llä on sittemmin ollut SASKin kanssa useita hankkeita sekä muun muassa pitkäaikainen naisten lukutaitohanke Haitissa.

SASKin hallituksen Eloranta jätti 2010 lopussa, kun hänestä tuli JHL:n toimialajohtaja ja sittemmin SAK:n puheenjohtaja. Hän kuitenkin seuraa edelleen SASKin työtä.

Miksi merkkipäivälahjoitus?

– Ihmiset kuitenkin haluavat jotenkin muistaa, ja tässä asemassa vielä organisaatiotkin. Merkkipäivälahjoitus on sellainen sopivan neutraali tapa.

Lahjoituskohteen valintaan vaikutti myös se, että Eloranta tuntee SASKin työn niin hyvin.

– SASK on vahva ja kokenut organisaatio. Ei tarvitse miettiä, miten siellä lahjoitusrahat tuherretaan. Rahojen käyttökohde on myös selkeä: ay-oikeuksien parantaminen. Nehän ovat ihmisoikeuksia.

Jaa artikkeli: