Kirjoja Kiinasta – Finnwatch selvitti kustantamoiden vastuullisuutta

Finnwatch vertaili kustantamoiden vastuullisuutta ja tutki työolot Suomeen kirjoja tuovassa Hung Hing -konsernin tehtaassa Kiinassa.

– Tutkimuksen aikana tehtaalla valmistettiin eurooppalaisten asiakkaiden joulutilauksia. Tehtaan maksamalla noin euron tuntipalkalla ei ole mahdollista elättää perhettä. Työntekijät tekivät jopa 80 tuntia ylitöitä kuukausittain, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatchin tutkima tehdas sijaitsee Guangdongin maakunnassa ja kuuluu Hung Hing -konserniin, jonka valmistamia kirjoja Suomessa markkinoivat ainakin Bonnier Kirjat Suomi, Egmont Kustannus, Karisto ja Kustannus-Mäkelä. Osa suomalaisista ja kansainvälisistä kustantamoista on teettänyt tehtaalla auditointeja, mutta Finnwatch pitää vastuullisuusjärjestelmiä puutteellisina.

– Teollisuuden oma vastuullisuusjärjestelmä ICTI CARE ei edistä työntekijöiden järjestäytymistä, ei vaadi elämiseen riittävää palkkaa ja sallii Kiinan työlainsäädäntöä korkeammat ylityöt tehtailla. Kunnianhimoinen SA8000-auditointikaan ei ollut onnistunut nostamaan palkkaa elämiseen riittävälle tasolle, Vartiala kertoo.

TEAMin Vallittu: ”Kustannusala toimii häpeällisesti”

TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton puheenjohtaja Timo Vallittu on pettynyt kustantamojen toimintaan. Suomessa kirjanpainajat ovat järjestäytyneet TEAMiin.

– Näin ammattiliiton näkökulmasta kirjapainoalalla on käymässä niin, että kustantajat siirtävät kirjojen painamista Kiinan tapaisiin maihin, joissa ammattiyhdistysliike ei pysty valvomaan, että työntekijöiden oikeuksia noudatetaan. Samaa ilmiötä on nähtävissä myös aikakauslehtien painamisessa, Vallittu sanoo.

Kiinasta tuodaan erityisesti lelumaisia kirjoja

Finnwatch muistuttaa, että elämiseen riittävä palkka on ihmisoikeus. YK:n liike-elämää ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaisesti yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia myös toimiessaan Suomen rajojen ulkopuolella.

Monissa Finnwatchin tutkimuksessa tarkastelluissa kustantamoissa ei ole kiinnitetty huomiota riskimaista tuotavien tuotteiden vastuullisuuteen. Otavalla, Gummeruksella, Kustannus-Mäkelällä ja Kustannusosakeyhtiö Nemolla ei ole lainkaan yritysvastuulinjauksia. CIL Suomi ja Karisto viittaavat vastuullisuuteen vain ylimalkaisesti sisäisissä ohjeistoissaan. Sanoma Media Finland käyttää Disneyn vastuullisuusvaatimuksia vain osassa tuotteitaan. Schildts & Söderströms jätti kokonaan vastaamatta Finnwatchin kyselyyn.

Parhaiten Finnwatchin yritysvastuuvalvontaa ja -linjauksia koskevasta vertailusta selviytyivät Egmont-konserni sekä Bonnier-konserniin kuuluvat Tammi ja WSOY. Niidenkin tulisi Finnwatchin mukaan kehittää yhteiskustanteina tuotettavien kirjojen vastuullisuusvalvontaa.

Kaikista Suomeen tuotavista kirjoista noin viisi prosenttia tulee Kiinasta. Lastenkirjoista osuus on paljon suurempi. Kiinasta tuodaan erityisesti lelumaisia kirjoja, joissa on luukkuja ja muita leikkimiseen tarkoitettuja osia.

– Joulu lähestyy ja paketteihin kääritään tänäkin vuonna runsaasti kirjoja. Jouluostoksilla kannattaa vaatia yrityksiltä lisätietoa siitä, millä tavalla ihmisoikeuksien toteutuminen on varmistettu.

Tehtaan työoloissa oli jotain hyvääkin: kaikki työntekijät ovat tehtaan palkkalistoilla, työntekijöillä on kirjalliset työsopimukset ja he saavat palkkakuitit. Tehdas tarjoaa työntekijöille myös edullista ruokaa sekä ilmaisen majoituksen asuntolassa. Tätä suurin osa työntekijöistä ei kuitenkaan halua käyttää, sillä 4–7 ihmistä jakaa saman huoneen ja nukkuu kerrossängyissä.

Raportti ”Kirjoja Kiinasta – Suomessa toimivien kustantamoiden vastuullisuus” julkaistiin tänään 9. joulukuuta kello 9 ja se on luettavissa Finnwatchin verkkosivuilla.

TEAMin tiedote 9.12.

Jaa artikkeli: