Kesän sesonkituotteiden takana on laittomia ylitöitä ja vaarallisia työolosuhteita

Kansalaisjärjestö Finnwatchin tuoreen selvityksen mukaan elämiseen riittämätön palkka, laittomat ylityömäärät sekä työturvallisuuden ja työterveyden laiminlyönti ovat yhä arkipäivää.

Raportti julkaistiin SASKin ja Finnwatchin  toimittaja-aamiaisella 26. kesäkuuta Helsingissä. Se on ladattavissa Finnwatchin nettisivuilta.

Tarkastellut Guangdongin maakunnassa sijaitsevat tehtaat valmistivat puutarha-, harraste- ja kodintarvikkeita Biltemalle, Clas Ohlsonille ja Fiskarsille. Tehdastyöntekijöillä ei ollut oikeutta järjestäytyä tai valita omia edustajiaan ja heidän mahdollisuutensa valittaa epäkohdista olivat heikot.

– Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää enintään 36 tuntia kuukaudessa. Tutkimissamme tehtaissa raja ylittyi kaksin- tai pahimmillaan jopa kolminkertaisesti. Töitä paiskittiin usein 11–13 tuntia vuorokaudessa, kuutena päivänä viikossa, Finnwatchin tutkija Henri Purje sanoo.

Useimmilla tilaajayrityksillä on tavarantoimittajia koskeva vastuullisohjeistus, jonka noudattamista myös valvotaan. Erot yritysten välillä ovat kuitenkin suuria. Heikoimman arvosanan saaneella Biltemalla kunnollista vastuullisuusohjetta ei ole.

– Clas Ohlsonin ja Fiskarsin ohjeet ovat melko kehittyneet ja ne suorittavat kohtalaisen paljon tehdastarkastuksia. Silti niidenkin alihankkijoilla havaittiin vakavia puutteita.

Finnwatch selvitti myös Hong Kongin, Keskon, S-ryhmän, Stockmannin ja Tokmannin Kiinan-ostotoiminnan vastuullisuuskäytäntöjä. Hong Kong ja Stockmann eivät vastanneet kyselyyn. Stockmann julkaisee kuitenkin varsin kattavia vastuullisuusraportteja.

– Hong Kongin vastuullisuudesta on tämän tutkimuksen perusteella vaikea sanoa mitään. Se, ettei yritys ole valmis kertomaan vastuullisuuskäytännöstään, on erittäin huolestuttavaa, Purje toteaa.

Jotain myönteistäkin selvityksessä paljastui. Sekä puutarha-, harraste- ja kodintarvikkeiden valmistusolosuhteet Kiinassa että tuotteita Suomessa myyvien yritysten vastuukäytännöt ovat parantuneet muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen nähden.

SASK/Finnwatch

***

Selvitys Hikistä hommaa – Clas Ohlsonin, Bilteman, Fiskarsin ja muiden kodintarvikeyritysten vastuullisuus Kiinassa on tehty Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin toimeksiannosta ja yhteistyössä ruotsalaisen Swedwatchin kanssa. Se on ladattavissa Finnwatchin kotisivuilta osoitteessa www.finnwatch.org. Finnwatchin sivuilla on myös kuvapankki mediaa varten.

 

Jaa artikkeli: