Kenkätempaus konkretisoi, miten pienen palkan ompelija saa

Eettisen kaupan puolesta ry:n järjestämä kenkätempaus tiedottaa kenkätuotannon ongelmista lauantaina 5.9. Helsingissä. Change Your Shoes -kampanjan aktiivit ovat lahjoittaneet tempaukseen käytettyjä, mutta hyväkuntoisia kenkiä. Niitä voi Kampin Narinkkatorilta tulla ostamaan siihen hintaan, mitä kenkien ompelijalle maksetaan.

Lauantaina kengät maksavat vain 15 senttiä, mikä on intialaisen kotiompelijan keskimääräinen palkka yhdestä ompelemastaan kenkäparista. Tempauksella kannustetaan suomalaisia vaatimaan kenkien tekijöille elämiseen riittävää palkkaa, kunnollisia työoloja ja läpinäkyvyyttä tuotantoketjuun.

Jos intialainen ompelija saisi 80 senttiä jokaisesta kenkäparista, hän saisi elämiseen riittävän palkan, joka Intiassa olisi 195 euroa. Tuon palkan ansaitakseen hänen pitäisi ommella kymmenen paria päivässä, kuusi päivää viikossa. Elämiseen riittävän palkan on määritellyt Asia Floor Wage -aloite.

Suomalaiset ostavat 21 miljoonaa paria kenkiä vuosittain. Kenkien tuotanto on pitkälti siirtynyt kehittyviin maihin – Aasiassa tehdään 87 % kaikista maailman kengistä. Valtaosa Suomessa myydyistä kengistä tuotetaan Aasiassa, noin puolet Kiinassa. Globaalissa kenkätuotannossa matalat palkat, huonot työolot ja vaarallisten kemikaalien käyttö on yleistä.

Eetin toimisto ottaa vastaan lahjoituskenkiä perjantaihin 4.9. asti osoitteessa Töölöntorinkatu 2 B, 4. kerros. Voit osallistua kenkäkampanjaan myös lataamalla mobiililaitteeseesi Change Your Shoes -sovelluksen (saatavissa Androidille ja iPhonelle). Sovelluksella kerätään askelia ja marssitaan virtuaalisesti Brysseliin vaatimaan lisää läpinäkyvyyttä kenkätuotantoon. Brysseliin päästäneen vuodenvaihteessa, jolloin kampanja luovuttaa askeleet EU:n päätöksentekijöille.

Kengistä saadut tulot käytetään kampanjatyöhön oikeudenmukaisemman maailmankaupan ja kestävien tuotantotapojen puolesta. Jos kenkiä jää yli, ne lahjoitetaan halukkaisiin vastaanottokeskuksiin.

Mukana tempauksessa ovat myös SASKin Kunnon työn lähettiläät. He kiillottavat Narinkkatorilla kenkiä.

www.puhtaatvaatteet.fi/kengat

Jaa artikkeli: