Ay-liike ja tekstiilialan yritykset: Bangladeshin turvallisuuskulttuuri remonttiin

– Brändifirmojen ja sisäänostajien on maksettava alihankkijoilleen enemmän ja kehitettävä valvontamekanismeja, jotta työntekijöille voidaan maksaa elämiseen riittävää palkkaa ja turvata ihmisarvoiset työolosuhteet, teollisuusalojen kansainvälisen kattojärjestön IndustriALLin suomalainen pääsihteeri Jyrki Raina vaati kokouksessa.

Eschbornissa päätettiin, että osapuolet luonnostelevat 15. toukokuuta mennessä ehdotuksen palo- ja rakennusturvallisuuden parantamiseksi Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa.

Tapaamiseen osallistui myös Bangladeshin tekstiilialan työnantajia edustava BGMEA. Etujärjestö ilmoitti maanantaina, että se tekee yhteistyötä IndustriALLin kanssa, jotta teksiilialan työturvallisuutta ja palkkatasoa voidaan kohentaa.

Järjestäytymisvapaus turvattava

Kokouksessa Jyrki Raina korosti, että Bangladeshin tekstiiliteollisuuden etujärjestöjen ja maan hallituksen on turvattava työntekijöiden järjestäytymisvapaus, jotta he voivat vaatia parempia työolosuhteita ja elämiseen riittävää palkkaa.

Hän peräänkuulutti myös kansainvälisten brändiyhtiöden vastuuta ay-oikeuksien turvaamiseksi.

– Brändien on kiinnitettävä huomiota yhdistymisvapauden toteutumiseen Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa, Raina totesi.

Rainan mukaan maan tekstiiliteollisuudessa ei käytännössä ole lainkaan paikallistason ay-toimintaa. Tämä johtuu maan hallituksen ja työnantajien ay-vastaisista toimista.

– Turvallisuuden kulttuuria ei voi synnyttää ilman työntekijöiden osallistamista ja liittojen läsnäoloa työpaikkatasolla, Raina sanoi.

Sortuneessa rakennuksessa toimi viisi vaatealan yritystä. Ne valmistavat vaatteita etupäässä Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinoille. Isoista länsimaisista kauppaketjuista ainakin Mango ja Primark ovat viime aikoina teetättäneet tuotteitaan näissä yrityksissä.

Bangladeshissä viranomaiset ovat pidättäneet useita henkilöitä, joita epäillään syypäiksi onnettomuuteen ja ihmishenkien menetykseen. Kaksi tehtaanomistajaa on pidätetty.

Onnettomuusaamuna työnantajat painostivat työntekijöitä kipuamaan työpaikoilleen rakennuksen ylempiin kerroksiin, vaikka rakennuksessa oli havaittu edellisenä päivänä uhkaavantuntuisia halkeamia. Niiden vuoksi rakennus oli ennen onnettomuutta lyhyen aikaa evakuoituna. Kolme ylintä kerrosta oli rakennettu luvattomasti.

Lähde: IndustriALLin tiedote

Jaa artikkeli: