Hoitajat panivat hanskat naulaan kehitysmaiden kumityöläisten puolesta

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevät JHL:n ja Tehyn jäsenet järjestivät keskiviikkona 21.5. ”Hanskat naulaan” –mielenilmauksen sairaalan sisääntuloaulassa. Mielenilmauksen tarkoituksena oli kiinnittää huomio sairaanhoitopiirin suojakäsinehankintoihin.

Maaliskuussa ilmestyneen Finnwatchin raportin mukaan sairaanhoitopiiri käyttää Thaimaassa valmistettuja Semperitin suojakäsineitä, joiden tuotanto- ja työolot rikkovat paikallisia lakeja, vaarantavat työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden sekä loukkaavat kansainvälisiä työelämän oikeuksia.

Raportin mukaan tehtaalla työskentelee lapsia väärennetyillä passeilla. Siirtotyöntekijöitä syrjitään, heiltä peritään palkoista rekrytointimaksuja ja moninkertaisia kuluja työlupa-asiakirjoista, jotka tehtaan johto pitää hallussaan. Työntekijöillä teetetään kohtuuttoman pitkiä työpäiviä urakkakorvauksella ilman laillista minimipalkkaa ja korvauksia. Vuosilomia tai vapaita kansallisina juhlapyhinä ei anneta pitää. Myös työmatkat tehtaalle ovat vaarallisia. Moni työntekijä raportoi raiskauksista ja väkivaltaisista hyökkäyksistä.

Maaliskuussa ilmestynyt raportti oli seurantaselvitys viime vuonna ilmestyneeseen Finnwatchin raporttiin, jossa käytiin läpi kunta-alan julkishankintojen puutteita.

– Vaadimme, että sairaanhoitopiiri uudistaa hankintakriteerejään niin, että tarjouspyyntöihin asetetaan sosiaalisia erityiskriteerejä. Niillä voimme varmistua siitä, että kansainväliset työelämän oikeudet täyttyvät ja yritysten toiminta ja tuotanto on eettistä. Sairaanhoitopiirin on yhdessä suomalaisten tavarantoimittajien kanssa sitouduttava selvittämään tuotantomaan työolot, toteaa Tehyn pääluottamusmies Lennu Yläneva.

Myös Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK on pitänyt kumialan eettisyyden ongelmia esillä Finnwatchin kautta. SASK on Finnwatchin jäsen. 

– On surullista, että joudumme arkityössämme käyttämään epäeettisesti tuotettuja suojakäsineitä. Ajatus toimintapäivään lähti Finnwatchin raportista. Mietimme, miten voisimme osaltamme suomalaisina ammattijärjestöjen jäseninä edes pienillä eleillä vaikuttaa siihen, että julkisissa hankinnoissa kiinnitettäisiin huomiota valmistusmaan ja tehtaan työoloihin, työntekijöiden turvallisuuteen ja oikeuksiin, kertoo pääluottamusmies Päivi Huhtala JHL:stä.

TYKS:in tehyläiset ja JHL:läiset jäsenet haastavat myös muissa sairaanhoitopiireissä työskentelevät jäsenensä selvittämään oman organisaationsa hankintojen tuotantotapoja ja niiden eettisyyttä.

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Tehy ovat mukana Finnwatchin työssä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin kautta.

Lue lisää:

JHL:n ja Tehyn yhteistiedote mielenilmauksesta (21.5.2014)

Jaa artikkeli: