H&M ja Inditex sitoutuvat tehdasturvallisuuden parantamiseen

Kuva: Puhtaat vaatteet -verkoston pyörtymistempaus Chicagossa alkuvuonna tekstiiliteollisuuden huonoja työoloja vastaan.

Ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt ovat keränneet vetoomukseen allekirjoituksia ympäri maailman. Tavoitteena on saada kansainväliset yritykset allekirjoittamaan Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuussopimus (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh) 15.5. mennessä, joka on yritysten aiemmin sopima päivämäärä.

Sopimus koskee riippumattomia rakennustarkastuksia, auditointitulosten julkistamista, rakennusten vaaroihin puuttumista pakollisin korjaustoimenpitein sekä tehtaiden ovien avaamista ammattiliitoille, jotta he voivat kertoa työntekijöille heidän oikeuksistaan, mm. oikeudesta turvalliseen työympäristöön.

Kaikki avainasemassa olevat sidosryhmät Bangladeshissa ja muualla maailmassa ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

”Muiden yritysten seurattava esimerkkiä”

Kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto pitää H&M:n ja Inditexin päätöstä sitoutua sopimukseen myönteisenä ja kehottaa muita yrityksiä tekemään samoin.

Bangladeshin työturvallisuuden epäkohdat ovat olleet Puhtaat vaatteet -verkoston ja monien muiden kampanjaa tukevien järjestöjen kohteena vuoden 2005 Spectrum-tehtaan sortumisen jälkeen, joka johti 64 ihmisen kuolemaan.

Sen jälkeen Bangladeshissa on kuollut yli 1 700 tekstiilityöntekijää heikon työturvallisuuden vuoksi. Viime aikojen traagiset tapahtumat kertovat yritysten auditointiohjelmien tehottomuudesta ja siitä, että nyt tarvitaan pikaisia toimenpiteitä.

Kaksi sortuneen Rana Plaza-rakennuksen tehtaista oli BSCI-auditointijärjestelmän (Business Social Compliance Initiative) piirissä ja monilla yrityksillä on lisäksi käytössään muita valvonta- ja tarkastusohjelmia. Tehdasrakennusten lainvastaisuus ja puutteelliset turvatoimet jäivät kuitenkin kaikilta huomaamatta.

Palo- ja rakennusturvallisuussopimuksen turvallisuussopimuksen kirjoittivat ensimmäisinä PvH (Calvin Kleinin ja Tommy Hilfigerin omistaja) sekä saksalainen jälleenmyyjä Tchibo vuonna 2012. Sopimuksen allekirjoittaneisiin kuuluvat myös vaateketju H&M ja vaatetusalan suuryritys Inditex, joka omistaa mm. merkit Zara, Pull and Bear ja Bershka.

Lähde: Puhtaat vaatteet -verkoston tiedote

Jaa artikkeli: