Ghana: Kaivoskaupunkien naisille toimeentulo

Ghanan kahdessa kaivoskaupungissa naiset oppivat ansaitsemaan rahaa ja turvaamaan perheidensä toimeentulon. Lapset ovat päässeet kouluun.
Ghanalaisia naisia koulunpenkillä

Obuasin ja Tarkwan kaivoskaupunkien naiset saivat SASKin tukemina koulutusta ja itseluottamusta. Naiset ovat opiskelleet esimerkiksi taloushallintoa ja käsitöitä ja perustaneet yrityksiä. Noin 100 lukutaidotonta naista oppi lukemaan.

Koulutuksen myötä naiset saivat tuloja, ja perheillä on varaa laittaa lapset kouluun. Huonon toimeentulon vuoksi lapset myivät aiemmin ruokaa kadunvarsilla.


Koulutuksen tuloksia

83

naista perusti yrityksen.

200

naista oppi esimerkiksi saippuanvalmistusta, etananviljelyä ja koruntekoa.

664

naista opiskeli yrittäjyyttä ja tasa-arvoa.


Arvostusta aviomiehiltä

Koulutus toi kaivoskylien naisille arvostusta myös kotona. Kun kurssit alkoivat, miehet eivät olleet kovin innostuneita. Heistä olisi ollut parempi, jos vaimot olisivat pysyneet kotona. Miehet eivät uskoneet, että naiset edes pystyisivät yritystoimintaan. Koulutusten jälkeen monet ovat huomanneet, että vaimojen tuloilla on suuri merkitys perheelle. Osa miehistä on jopa alkanut auttaa vaimoaan yritystoiminnassa. ”Ennen mieheni ei kunnioittanut minua, mutta nyt hän kunnioittaa”, kertoo yksi naisista.

Kuusi naista, kuusi tarinaa

Kursseille osallistuneet naiset kertovat, miten heidän elämänsä on muuttunut.

Ghanalainen Matilda Owusu esittelee tekemiään koruja

Matilda Owusu

Neljän lapsen äiti, Obuasi
”Siskoni omistaa kaupan, jossa hän myy hiuslisäkkeitä. Hän antaa minun myydä kaupassaan koruja, joita olen oppinut tekemään. Työskentelin aiemmin kouluavustajana vammaisten lasten koulussa ja aion opettaa heidätkin tekemään koruja. Koulutus auttoi minua huomaamaan, että voin antaa jotain yhteisölleni. Aiemmin en olisi uskaltanut puhua näin ja antaa haastattelua. Nyt olen itsevarma.”

Ghanalainen Georgina Gyimah Kesse ja hänen pieni lapsensa katsovat kameraan

Georgina Gyimah Kesse

1,5-vuotiaan lapsen äiti, Obuasi
”Olen ammatiltani psykologi, mutta en ole löytänyt työpaikkaa. Koulutuksen avulla olen oppinut tekemään koruja ja nyt jopa opetan sitä muille. Itsevarmuuteni on lisääntynyt ja voin yleensäkin paremmin.”

Ghanalainen Rebecca Ampong kotinsa keittiössä

Rebecca Ampong

Neljän lapsen äiti, Tarkwa
”Ennen tienasin noin cedin päivässä myymällä ruokaa kotoani. Riisikilo maksaa vähintään 5 cediä. Kun koulutus alkoi, se ei ensin kiinnostanut minua hirveästi. Tuntui, ettei aikani riittänyt. Nyt olen alkanut käydä somistuskurssilla ja se onkin ollut todella kiinnostavaa. Haaveilen siitä, että pystyn työlläni elättämään perheeni.”

Ghanalainen Cynthia Mensah kotikylässään

Cynthia Mensah

Tarkwa
”Aikaisemmin myin työkseni paprikoita ja tomaatteja, joita ostin torilta. Koulutuksessa olen oppinut valmistamaan jäätelöä ja alkanut myydä sitä. Kun ennen tienasin 5–10 cediä päivässä, nyt ansaitsen 15 cediä. Olen todella onnellinen, että minulla on ollut mahdollisuus osallistua koulutukseen.”

Ghanalainen Mercy Asamoah kotinsa pihalla kaivoskaupungissa

Mercy Asamoah

Seitsemän lapsen huoltaja, Tarkwa
”Kun minulle soitettiin ja sain kuulla, että pääsen koulutukseen, olin hyvin onnellinen. Sitä ennen hankin elantoni myymällä maissipuuroa, jota keitin takapihan keittiössäni. Tienestini eivät riittäneet perheen elättämiseen. Nyt opin uusia taitoja, ja miehenikin on tyytyväinen ja tukenani.”

Ghanalainen Dina Dazdie lapsensa kanssa kotipihallaan

Dina Dazdie

Neljän lapsen äiti, Tarkwa
”Aiemmin keräsin hiekkaa laittomilta kaivoksilta ja myin sitä. Siitä sai vaan muutaman cedin päivässä, mikä ei riittänyt lasten elättämiseen. Lisäksi loukkasin selkäni. SASKin tukeman koulutuksen ansiosta olen oppinut tekemään lihapasteijoita ja myyn niitä. Olen jopa onnistunut säästämään hieman rahaa.”

SASK tuki hankkeellaan kaivostyöntekijöiden vaimojen koulutusta aikana, jolloin kaivoksilta jäi työttömäksi paljon miehiä ja perheet jäivät ilman toimeentuloa 2014–2017.

Jaa artikkeli: