Finnwatch: Natural Fruit pitkittää Andy Hallin oikeusjuttua

Finnwatch julkisti keskiviikkona 18.9. lyhytdokumentin tammikuussa 2013 julkaistun kaupan omien merkkien vastuullisuutta tutkineen raportin seurauksista. Julkisuuteen vuotanut Thaimaan työviranomaisten raportti vahvistaa, että suomalaisille vähittäiskaupan ketjuille raaka-aineita viime vuonna toimittanut Natural Fruit on syyllistynyt väärinkäytöksiin.

Thaimaan rikostuomioistuin jatkoi perjantaina 13.9. Natural Fruit -tehtaan Andy Hallia vastaan nostaman oikeusjutun käsittelyä. Natural Fruit ei ole edelleenkään toimittanut Finnwatchin raportin kenttätutkimuksesta vastanneelle Andy Hallille haastetta saapua oikeuteen.

– Oikeusjuttu on farssi. Andy Hallin sijaan syytetyn penkillä tulisi istua ihmisoikeusloukkauksista epäillyn Natural Fruitin johtoa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa.

Finnwatchin tammikuussa julkaisema raportti löysi tehtaalta viitteitä muun muassa laittoman alhaisista palkoista ja pakkotyövoiman käytöstä. Julkisuudessa tehdas on kiistänyt kaikki sitä kohtaan esitetyt syytökset. Britannian Thaimaan suurlähetystön kautta julkisuuteen vuotanut Thaimaan työviranomaisten selvitys ei kuitenkaan tue tehtaan näkemystä.

– Vaikka selvitys on monelta osin epätäydellinen, se osoittaa, että Natural Fruit on syyllistynyt väärinkäytöksiin, Vartiala sanoo.

Selvityksen mukaan tehdas on muun muassa palkannut paperittomia siirtolaisia, perinyt poikkeuksellisen korkeita maksuja työntekijöiden passeista, rajoittanut työntekijöiden wc-käyntejä ja tehnyt epäselviä pidätyksiä työntekijöiden palkoista.

Finnwatch on saanut työviranomaisten selvityksen tietoonsa Thaimaan Suomen lähetystöltä jo keväällä 2013 ja on yhdessä Ihmisoikeusliiton kanssa pyytänyt siihen liittyen lisäselvityksiä. Lisäselvityksiä ei ole vielä saatu. Finnwatch arvostelee selvitystä muun muassa keskeisten tehtaan työntekijöiden raportoimien ongelmien tutkimatta jättämisestä.

– On omituista, että viranomaiset eivät ole selvittäneet esimerkiksi tehtaan vuonna 2012 maksamia laittoman alhaisiksi raportoituja palkkoja. Thaimaan tulisi tutkia perusteellisesti kaikki ongelmat ja saattaa Natural Fruit oikeuden eteen.

Natural Fruitin tutkintaa on vaatinut myös YK:n keskeisimpiin ihmisoikeuselimiin kuuluva ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR. Viiden ihmisoikeusraportoijan allekirjoittama syyskuussa julkaistu kirje vaati Thaimaalta selvitystä muun muassa tehtaan työolojen tutkimisesta. Thaimaa on vastannut kirjeeseen vain osittain.

Finnwatch ja Ihmisoikeusliitto jatkavat työtä työelämänoikeuksien edistämiseksi suomalaisyritysten alihankintaketjussa Thaimaassa. Tänään julkaistavassa lyhytdokumentissa nähdään muun muassa SOK:n ja Euroopan parlamentin edustajia.

– SOK on jo aloittanut aktiivisen työn alihankintaketjujensa vastuullisuuden lisäämiseksi. Kannustamme myös komissiota pitämään ihmisoikeuksia esillä Thaimaan ja EU:n välisissä kauppaneuvotteluissa.

Lähde: Finnwatchin tiedote
Kuva: Kunimasa Kawabe CC/Share Alike

 

 

Jaa artikkeli: