Suomalainen ay-liike on osa globaalia ihmisoikeuspuolustajien joukkoa

Suomalaisen ay-liikkeen ihmisoikeustyö kehittyvissä maissa saa ihmisiltä vahvan tuen. Työ myös tuottaa tuloksia. Tässä kirjoituksessa SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen kertoo, mistä siinä oikein on kyse.

SASK on suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka tuella edistetään työelämän perusoikeuksien toteutumista kehittyvissä maissa. Työmme perustuu YK:n ihmisoikeusjulistukseen sekä kansainvälisen työjärjestö ILOn määrittelemille työelämän perusoikeuksille: ei lapsityötä, ei pakkotyötä, ei syrjintää, oikeus järjestäytyä ja neuvotella sekä oikeus turvalliseen ja terveelliseen työhön. Nämä perusoikeudet ovat työelämän ihmisoikeuksia ja kuuluvat jokaiselle työtä tekevälle Suomessa ja maailmalla.  

SASKin toimintaa rahoitetaan suomalaisin kehitysyhteistyövaroin ja suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen tuella yli keskusjärjestörajojen. SASKin jäseniä löytyy niin SAK:laisista, STTK:laisista kuin akavalaisistakin liitoista. SASK on osa globaalia ay-liikettä, globaalia ihmisoikeuspuolustajien joukkoa yhdessä suomalaisen ay-liikkeen kanssa. 

Viime vuosina SASKin ja suomalaisen ay-liikkeen tuella 1,4 miljoonaa työtä tekevää ihmistä kehittyvissä maissa on päässyt sosiaaliturvan piiriin. Häirinnän ja väkivallan työelämässä kieltävä lainsäädäntö on edistynyt Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Lesothossa ja Ugandassa. Lisäksi Filippiineillä äitiysvapaan pituus nousi 60 päivästä 105 päivään ja maassa on ratifioitu ILOn julkisen alan työntekijöiden järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksia koskeva yleissopimus. Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä SASKin ja suomalaisen ay-liikkeen tuella on saatu aikaan.

Työelämän perusoikeuksien toteutuminen ja työehtojen taso on globaali kysymys. Se mitä tapahtuu maailmalla, vaikuttaa myös suomalaiseen työelämään. On suomalaisen palkansaajan etu, että työelämän ihmisoikeuksia kunnioitetaan kaikkialla maailmassa ja että ihmiset eri puolilla maailmaa, useimmiten kotimaissaan, saavat tehdä työtä säällisissä, turvallisissa ja terveellisissä olosuhteissa.  

Äskettäin teetetty kansalaiskysely kertoi, että suomalaisen ay-liikkeen tekemä ihmisoikeustyö maailmalla saa suomalaisilta laajan tuen. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että ay-liikkeen tulee tehdä tätä työtä maailmalla. SASKin ja suomalaisen ay-liikkeen työlle on siis vahva mandaatti suomalaisilta palkansaajilta.  

Janne Ronkainen 

Kirjoittaja on SASKin toiminnanjohtaja.

Jaa artikkeli: