Mikä ihana päivä kuluttaa!

Kysymällä myyjältä esimerkiksi tuotteen eettisyydestä herätät tietoisuutta ja pidät yritykset kiinnostuneina tuotannon vastuullisuudesta. Osallistumalla kansalaistoimintaan tai ay-liikkeeseen voit vaikuttaa aktiivisemmin. Äänestämällä taas voit vaikuttaa siihen, että poliittiset päättäjät edistävät kulutuksen ja työelämän vastuullisuuta, kirjoittaa ammattiliitto Pron Matti Koskinen blogissa.

Osta tavaroita, jotka on tehty surkeissa oloissa nälkäpalkalla, niin voit kuluttaa entistä enemmän!

Seinänkokoinen teos Espoossa Keran halleilla palautti mieleeni parin vuoden takaisen matkani Myanmariin. Tutustuimme siellä SASKin ja suomalaisten liittojen tukemaan hankkeeseen, joka auttoi tekstiilityöläisiä järjestäytymään teollisuuden ammattiliitto IWFM:ään.

Myanmarissa sallittiin ammattiliitot vasta 2012. Kaksi vuotta sitten liitto toimi jo aktiivisesti ja teki suunnitelmia, joilla jäseniä saataisiin reilusti lisää ja työehtosopimuksilla voitaisiin turvata yhä useammalle ihmisarvoinen toimeentulo.

Keväällä 2020 Covid-19-pandemia jylläsi täysillä Myanmariin. Tekstiilitehtaat suljettiin, kun vaatteiden vienti Eurooppaan tyssäsi. SASK päätti antaa kriisiapua, ja 6 000 eurolla saatiin välitöntä ruoka-apua 1 700 perheelle, joilla ei ollut mitään muita tuloja. Vaikka ruokaa hankittiin vain 3,5 eurolla per perhe, jo tämä pieni tuki pelasti perheet nälältä.

Vuoden 2021 helmikuussa Myanmarin armeija kaappasi vallan ja kaikki muuttui. Työväestö, opiskelijat ja kansa vastasi kaappaukseen kansalaistottelemattomuudella, jonka tunnukseksi muodostui kolmen sormen tervehdys ja kattilan kansien hakkaaminen.

– Myanmarin työläisille korona on pienempi paha kuin armeijan vallankaappaus, sanoo Teollisuusliitto IWFM:n puheenjohtaja Khaing Zar[1], sillä kaappaus vie uskon siihen, että työntekijät voisivat neuvotella itselleen paremman tulevaisuuden.

Khaing Zar on nyt etsintäkuulutettu, ja maan ay-liike toimii maan alla.

What a nice day to consume! -teos muistuttaa, että työläisille kuuluvat elämiseen riittävä palkka ja kunnon työehdot. Niiden tiellä ei aina ole vain epädemokraattinen hallitus, vaan riittämättömät oikeudet järjestäytyä tai työnantajien ideologinen haluttomuus neuvotella työehdoista kollektiivisesti. Jälkimmäinen ei ole vierasta Suomessakaan.

Kuluttaminen ei ole pelkästään huono asia. Ammattiyhdistysliike perustelee palkankorotuksia kotimaisen kulutuksen turvaamisella: kansantalous pyörii, kun työntekijöillä on varaa ostaa yritysten tuotteita ja palveluja. Vaikka ensisijaisesti kannattaa tukea kotimaista tuotantoa, myös ulkomailta hankitut tuotteet antavat työtä ja toimeentuloa maissa, joissa työntekijöillä muutoin olisi edessä vain kurjuus. Kuluttamisessa voi ottaa huomioon paitsi laadun ja ekologisuuden, myös työelämän oikeudet ja niiden toteutumisen.

Kysymällä näistä asioita myyjältä herätät tietoisuutta ja pidät yritykset kiinnostuneina tuotannon vastuullisuudesta. Osallistumalla kansalaistoimintaan tai ay-liikkeeseen voit vaikuttaa aktiivisemmin. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, että poliittiset päättäjät edistävät kulutuksen ja työelämän vastuullisuuta.

Kirjoittaja on työelämän perusoikeuksia puolustava kv-päällikkö Ammattiliitto Prossa. Kirjoitus on alun perin julkaistu ammattiliitto Pron sivuilla 29.4.2021. 

[1] Khaing Zarin haastattelu (englanniksi) löytyy industriALL Globalin nettisivuilta: http://www.industriall-union.org/interview-khaing-zar

Jaa artikkeli: