”Avoimeen keskusteluun on vielä pitkä matka Filippiineillä”

SASKin vapaaehtoinen lähettiläs Maiju Salminen tapasi toukokuussa Suomessa vierailleet filippiiniläiset ammattiyhdistysaktiivit Rodel Abenojan ja Mercedes Abucayonin. Lue Maijun blogikirjoituksesta, millaisia ajatuksia tapaaminen herätti!

Minä ja joukko muita SASKin vapaaehtoistoimijoita pääsimme toukokuussa tapaamaan kahta filippiiniläistä ay-aktiivia, Rodel Abenojaa ja Mercedes Abucayonia. Tapaaminen oli mittaamattoman arvokas – minä ja muut paikalla olleet SASK-lähettiläät pääsimme kuulemaan filippiiniläisiltä itseltään heidän maansa politiikasta ja työmarkkinatilanteesta sekä ammattiyhdistysliikkeestä.

Filippiinit on vaarallinen maa ay-aktiiveille. Se on jo monta vuotta kuulunut ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUCin Global Rights Index -listauksessa maailman huonoimpiin maihin työntekijän näkökulmasta. Ammattiyhdistystoiminta voi johtaa muun muassa uhkailuihin, väkivaltaan tai pidätyksiin. Ay-aktiiveja on jopa murhattu. Kaikesta huolimatta aktiivit tekevät siellä joka päivä töitä parempien työolojen eteen. Suomalainen ay-liike toimii Filippiineillä SASKin kautta tukien ay-aktiiveja heidän pyrkimyksissään luoda parempaa työelämää.

Rodel ja Mercedes ovat molemmat toimineet ay-aktiiveina hyvin kauan toiminnan vaarallisuudesta ja uhkailuista huolimatta. Heidän tietotaitonsa, omistautumisensa ja rohkeutensa on äärimmäisen kunnioitettavaa. Käymämme keskustelut antoivat paljon ajateltavaa, energiaa ja perspektiiviä Suomen työmarkkinatilanteeseen sekä omaan ay-toimintaani.

*****

Arvokkaimmiksi hetkiksi tapaamisessamme koin käymämme vapaamuotoiset keskustelut illallisella ja matkalla sinne. Keskustelimme maidemme

Mercedes Abucayon ja Rodel Abenoja beigen seinän edessä
Mercedes Abucayon ja Rodel Abenoja taistelevat sinnikkäästi työntekijöiden oikeuksien puolesta Filippiineillä.

ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta, maidemme ja kansainvälisen ay-liikkeen historiasta, nuorista ja heidän näkemyksistään työmarkkinoista ja ammattiliitoista sekä järjestäytymisen tärkeydestä. Vieraita kiinnostivat muun muassa Suomen työmarkkinoiden ajankohtaiset asiat, kuten sote- ja kunta-alan työtaistelut, suomalaisten nuorten mielipiteet ay-liikkeestä sekä se, miten Suomessa työehtosopimukset sovitaan. Oli mielenkiintoista kuulla heidän analyysiaan ja näkökulmiaan näistä aiheista.

Saapuessamme Hakaniemeen matkalla illallispaikkaan kerroin, että tällä alueella Helsingissä on erityisen monta ammattiliittoa. Mercedestä huvitti, kun mainitsin siitä, kuinka Hakaniemen lounasravintoloissa ei voi välttyä kuulemasta naapuripöydän keskusteluja, jotka pyörivät milloin minkäkin liiton tai työehtosopimusneuvottelujen ympärillä. Muistan hänen naurahtaneen, että noin avoimeen keskusteluun ammattiliittoiminnasta julkisella paikalla on vielä pitkä matka Filippiineillä.

Keskustellessamme huomasin, kuinka paljon samaa meissä oli maidemme erilaisista lähtökohdista ja senhetkisistä työmarkkinatilanteista huolimatta. Me kaikki koimme työntekijöiden oikeuksien turvaamisen ja niiden puolesta taistelemisen kaiken toimintamme lähtökohdaksi. Se on ay-toiminnan ydin – olemmepa missä tahansa maassa.

Maiju Salminen

Kirjoittaja tekee työkseen hallintoa ja viestintää Teollisuuden palkansaajat TP ry:ssä ja on SASK-lähettiläs eli järjestön vapaaehtoistoimija.

Jaa artikkeli: