Bangladeshilaiset ICT-firman työntekijät voittivat lopulta: ammattiliitto GPEU on nyt virallisesti olemassa

Adeeba Zerin Chowdbury ei enää sietänyt esimiehen ahdistelua. Epäoikeudenmukaisuuksiin puuttuminen vei aluksi työn, mutta sai lopulta aikaan suuria muutoksia monen ihmisen elämään.
Adeeba Zerin Chowdhuryn ja muiden bangladeshilaisen ICT-alan yrityksen työntekijöiden seitsenvuotinen ponnistelu palkittiin. Heidän ammattiliitonsa on vihdoin valtion silmissä virallisesti tunnustettu neuvotteluosapuoli. Kuva: Anna Perttula

Siitä on nyt seitsemän vuotta, kun Adeeba Zerin Chowdbury kyllästyi lopullisesti ahdistavaan häirintään esimiehen taholta.

Bangladeshilainen kahden lapsen yksinhuoltaja ja ICT-alan työntekijä lähti alkuvuodesta 2012 työkavereineen perustamaan ammattiliittoa, joka toisi suojaa työnantajan harjoittamia perusteettomia irtisanomisia ja muita laittomuuksia vastaan. Vasta tänä vuonna, maaliskuun 7. päivä, Bangladeshin työvoimaviranomaiset viimein rekisteröivät The Grameenphone Employees Union GPEU:n viralliseksi ammattiliitoksi, jolla on oikeus edustaa työntekijöitä neuvotteluissa.

Navakkaa vastatuulta

GPEU siis perustettiin, mutta taival alkoi tahmeasti. Työnantaja ryhtyi heti mittaviin vastatoimiin, ja muun muassa antoi potkut liiton perustajajäseniin kuuluville seitsemälle ay-aktiiville. Chowdbury oli heistä yksi, ja hän kuului myös niihin, jotka päättivät viedä asian oikeuteen. Oikeustaistelu jatkui vuosia, ja GPEU:n yritykset rekisteröityä viralliseksi ammattiliitoksi kaatuivat kerta toisensa jälkeen.

GPEU:ta hyljeksivät työnantajan lisäksi työnantajaliitto sekä Bangladeshin hallitus. Grameenphonen emoyhtiö on norjalainen Telenor Group, joka vuosien kuluessa ymmärsi ammattiliiton perustamisen edut ja ryhtyi aktiivisemmin tukemaan bangladeshilaisia työntekijöitä heidän tavoitteessaan.

SASKin kautta suomalaiset ammattiliitot Pro, Unio ja Vakuutusväen Liitto VvL ovat seisseet GPEU:n aktiivien rinnalla jo vuodesta 2012, jolloin alkoi SASKin ensimmäinen hanke rahoitus- ja ICT-alan työehtojen parantamiseksi Nepalissa ja Bangladeshissa. Yhteistyötä on tehty palvelualojen maailmanliitto UNI Global Unionin ja sen paikallisjärjestöjen kanssa.

– GPEU on nyt raivannut tietä itsenäisten, vapaiden ja vahvojen ammattiliittojen syntymiselle Bangladeshissa, SASKin Etelä-Aasian aluekoordinaattori Manoranjan Pegu viestittää Intiasta.

– Olemme iloisia, että SASK ja suomalaisliitot ovat voineet tehdä pienen osansa tässä kamppailussa.

GPEU sai UNIn myöntämän Freedom from Fear palkinnon jo toistamiseen muutama vuosi sitten yhdessä maan muiden ICT-alan liittojen kanssa. Jo nelisen vuotta aikaisemmin olemassaolonsa puolesta sinnittelevä liitto sai samaisen rohkaisupalkinnon yksin.

GPEU raivasi tien

SASKin kansainvälisten asioiden suunnittelija Anna Perttula tapasi Chowdburyn ja muut GPEU:n aktiivit Bangladeshissa vuonna 2017. Chowdburyn ja hänen entisten työtovereidensa oikeusjuttu jatkui silloin viidettä vuotta, ja yksinhuoltajaäiti elätti perhettään ravintolayrittäjänä. Hän oli silti ollut edelleen mukana ajamassa GPEU:n asiaa.

Perttula ihailee Chowdburyn ja muun joukon sinnikkyyttä, jota hän Manoranjan Pegun tavoin pitää merkittävänä laajemminkin.

– Kun koulutetumpien alojen työntekijät onnistuvat rekisteröimään liittonsa ja saamaan neuvotteluvoimaa, se parantaa myös muiden työntekijöiden mahdollisuuksia saavuttaa sama.

 

Jaa artikkeli: