Applen alihankkija taipui sopuun ammattiliiton kanssa

Applen alihankkija NXP on suostunut solmimaan työehtosopimuksen erotettuja filippiiniläisiä alan työntekijöitä edustavan ammattiliiton kanssa. Sopimuksen mukaan puolet 24 erotetusta ammattiliiton aktiivista palkataan takaisin ja toiset 12 saavat irtisanomispaketit.

Applen uuteen iPhoneen mikrosiruja toimittava NXP Semiconductors irtisanoi 24 työntekijää viime toukokuussa kesken työehtosopimusneuvotteluiden. NXP:n erotettujen ay-aktiivien puolesta julkaistiin useita vetoomuksia myös SASKin sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Kolmivuotisella sopimuksella työntekijät saavat myös palkankorotukset. Tänä vuonna palkka nousee 5,25 %. Sekä ensi vuonna että 2016 korotus on 3,5 %. Noin parinsadan vuokratyöntekijän työsuhteet vakinaistetaan.

”Tämä on voitto Filippiinien työntekijöille ja koko kansalle. [—] Tämän saavutuksen ansiosta tärkeä ammattiliitto vahvistuu, mikä inspiroi kaikkia filippiiniläisiä työntekijöitä, jotka haaveilevat järjestäytymisestä. Taistelumme näyttää, miten tärkeää on, että on mahdollista perustaa ammattiliittoja”, liitto sanoi lausunnossaan.

NXPSCIWU-NAFLU-KMU (NXP:n ammattiliitto) on yksi Filippiinien vanhimmista ja suurimmista ammattiliitoista. Se on myös yksi harvoista liitoista, jotka toimivat Filippiinien vapaatuotantoalueilla.

Jaa artikkeli: