Anna äitienpäivänä lapselle oikeus vanhempiinsa

Bangladeshilainen Shima Akhter, 23, lähti työn perässä tekstiilitehtaaseen maan pääkaupunkiin Dhakaan. Pienelle tyttärelle Nadialle ei Dhakassa kuitenkaan ole muuta hoitopaikkaa kuin tehtaassa äidin jaloissa, eikä Shima ota lasta sinne mielellään kuumuuden ja haitallisten kemikaalien takia. Nadia on jätettävä kotikylään sukulaisten hoitoon.

”Minua se surettaa. Tiedän, että he pitävät hänestä hyvää huolta, mutta ei lasta kukaan rakasta yhtä paljon kuin hänen omat vanhempansa”, Shima sanoo.

Shiman ja Nadian tarina kerrotaan muotiteollisuudesta kertovassa True Cost -elokuvassa, mutta se voisi olla miljoonien naisten ja lasten tarina.

Työssäkäyvät naiset kaikkialla maailmassa joutuvat jättämään lapsensa pitkiksi ajoiksi taatakseen heille koulutuksen ja pääsyn parempaan elämään kuin mitä ovat itse eläneet.

Ammattiliitto on avain

Kahdeksan tunnin työpäiviin ja kaksipäiväisiin viikonloppuihin tottunut länsimainen äiti harvoin hahmottaa, että ne ovat oikeuksia, jotka on saavutettu ay-liikkeen taistelulla – meilläkin. Tilanne on vastaava kehitysmaissa, jossa ay-liike on vielä heikko ja tarvitsee tukea.

Työajat, vapaapäivien määrät tai palkkataso eivät muutu paremmiksi automaattisesti, vaan vaativat taustalle käytännössä aina ammatillisen järjestäytymisen ja neuvotteluoikeudet. Ilman inhimillisiä työaikoja ja vapaapäiviä, YK:n lapsen oikeuksien julistuksessakin mainittu lapsen oikeus omiin vanhempiinsa ei toteudu.

Kansainvälinen ay-liike tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että Shima Akhterin kaltaiset työntekijät voisivat liittyä ammattiliittoon ja ajaa sen kautta omia oikeuksiaan – muun muassa inhimillisempiä työaikoja.

Anna paras äitienpäivälahja

SASK tukee äitien ja lasten ponnistelua kohti parempaa elämää tukemalla ay-liikkeen nousua kehitysmaissa.

SASKilla on muun muassa kotiapulaisten elämää parantavia hankkeita Mosambikissa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa. Juuri kotiapulaisille lasten pakotettu jättäminen muiden hoitoon on suuri ongelma, koska he joutuvat usein elämään isäntäperheessä tehdäkseen työtä vuorotta.

Ghanassa kaivosyhteisöjen parissa tehtävässä hankkeessa SASK parantaa naisten toimeentuloa, jotta heillä olisi enemmän päätäntävaltaa perheessä. Haitissa olemme jo vuosia opettaneet naisia lukemaan, ja nuoret saavat ammatillista koulutusta.

Tue SASKin työtä. Lahjoita 10 euroa lähettämällä tekstiviesti ”sask” numeroon 16499. Voit tehdä äitienpäivän kunniaksi lahjoituksen myös osoitteessa www.www.sask.fi/lahjoita.

Rahankeräyslupa POL-2014-16830.

Lue naisten ja äitien puolesta tekemämme työn tuloksista tulossivuiltamme:

”Toimeentulo kaivoskaupungin naisille Ghanassa”

”Parannuksia naisten ja lasten asemaan Intiassa”

”Raskasta kotitaloustyötä tekevät naiset yhdistivät voimansa Mosambikissa”

(Kuva: True Cost -elokuvan esittelykuva)

Jaa artikkeli: