YLE: Ilmarinen uhkaa vetäytyä PKC:stä järjestäytymisrajoitusten takia

Ilmarisen varoitus liittyy PKC:n Meksikon tuotantolaitoksissa havaittuihin ay-toiminnan rajoituksiin. Ilmarinen on puuttunut asiaan heti kun se sai tietää siitä viime viikon keskiviikkona. Ilmarinen on PKC:n suurin omistaja.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin kempeleläisen teknologiayrityksen PKC:n meksikolaisten työntekijöiden järjestäytymisongelmista. PKC on tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM-ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estetään PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

Suojelusopimuksessa yritys maksaa suojeluliitolle ”jäsenmaksua” pari prosenttia työntekijöiden palkoista. Sen jälkeen muut ammattiliitot eivät voi käytännössä tulla tehtaalle.

Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske on vahvistanut, että viime kädessä Ilmariselle jää vaihtoehdoksi vain irtautuminen yhtiön omistuksista, mutta sitä ennen pyritään vaikuttamaan asiantilojen parantamiseksi.

– Olemme toistaiseksi vain MTV:n ohjelmassa esitettyjen tietojen varassa ja haluamme kuulla yhtiön vastauksen. Tietojen mukaan on toimittu kansainvälisten sopimusten vastaisesti. Jos jokin yhtiö ei tule samoille linjoille, Ilmarisen vastuullisen omistajapolitiikan mukaisesti viimeinen vaihtoehto on irtautua yhtiöstä, Hyrske totesi Ylen haastattelussa.

Linkki Ylen uutiseen

 

Aiheeseen liittyvää

Suomalaiset järjestöt Egyptin ilmastokokouksesta: Osallistumisen rajoittaminen uhkaa ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuutta

Kansalaisyhteiskuntaan kohdistuneet rajoitustoimet varjostavat YK:n ilmastokokousta. Suomalaiset järjestöt painottavat, että osallisuus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan ytimessä.

Lue lisää

Myanmarissa ammatillista järjestäytymistä tuetaan sopimuksella

Kansainvälisiä vaatebrändejä on saatu mukaan edistämään työntekijöiden oikeuksia. Vaikka parannuksia on saatu aikaan, on Myanmarissa edelleen paljon työn sarkaa. SASK tukee paikallisen teollisuustyöntekijöiden ammattiliiton työtä

Lue lisää

Suuri joukko järjestöjä vaatii oikeudenmukaista ekologista siirtymää

Ekologinen siirtymä on toteutettava oikeudenmukaisesti. Myös kehittyvien maiden työntekijöiden ääni pitää saada kuuluviin.

Lue lisää