YLE: Ilmarinen uhkaa vetäytyä PKC:stä järjestäytymisrajoitusten takia

Ilmarisen varoitus liittyy PKC:n Meksikon tuotantolaitoksissa havaittuihin ay-toiminnan rajoituksiin. Ilmarinen on puuttunut asiaan heti kun se sai tietää siitä viime viikon keskiviikkona. Ilmarinen on PKC:n suurin omistaja.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin kempeleläisen teknologiayrityksen PKC:n meksikolaisten työntekijöiden järjestäytymisongelmista. PKC on tehnyt Meksikossa niin sanotun suojelusopimuksen CTM-ammattiliiton kanssa. Suojelusopimuksella estetään PKC:n työntekijöiden järjestäytyminen riippumattomaan ammattiliittoon Los Minerosiin.

Suojelusopimuksessa yritys maksaa suojeluliitolle ”jäsenmaksua” pari prosenttia työntekijöiden palkoista. Sen jälkeen muut ammattiliitot eivät voi käytännössä tulla tehtaalle.

Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske on vahvistanut, että viime kädessä Ilmariselle jää vaihtoehdoksi vain irtautuminen yhtiön omistuksista, mutta sitä ennen pyritään vaikuttamaan asiantilojen parantamiseksi.

– Olemme toistaiseksi vain MTV:n ohjelmassa esitettyjen tietojen varassa ja haluamme kuulla yhtiön vastauksen. Tietojen mukaan on toimittu kansainvälisten sopimusten vastaisesti. Jos jokin yhtiö ei tule samoille linjoille, Ilmarisen vastuullisen omistajapolitiikan mukaisesti viimeinen vaihtoehto on irtautua yhtiöstä, Hyrske totesi Ylen haastattelussa.

Linkki Ylen uutiseen

 

Aiheeseen liittyvää

”Kaikilla on oltava oikeus järjestäytyä, se on ihmisoikeus”

Kaikilla työntekijöillä on oltava oikeus järjestäytyä, painottaa Jackie Tuwanakotta. Indonesialainen liittoaktiivi on taistellut väsymättä kaltoin kohdeltujen vähemmistöjen – ja omien työvuorojensa – puolesta.

Lue lisää

Oikeus järjestäytyä on ammattiliiton ”elämänveri”

Köyhään kymmenlapsiseen perheeseen syntynyt Annie Enriquez Geron sai isoäidiltään hyvät elämäneväät. Mutta selvitäkseen hengissä hän on tarvinnut myös ammattiliittoa. Nyt hän johtaa sitä.

Lue lisää

Suomalaiset järjestöt Egyptin ilmastokokouksesta: Osallistumisen rajoittaminen uhkaa ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuutta

Kansalaisyhteiskuntaan kohdistuneet rajoitustoimet varjostavat YK:n ilmastokokousta. Suomalaiset järjestöt painottavat, että osallisuus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat oikeudenmukaisen ilmastopolitiikan ytimessä.

Lue lisää