Vetoa: Oikeutta PKC:n työntekijöille

Suomalainen auton johdinsarjojen valmistaja PKC irtisanoi yli sata Los Mineros -ammattiliiton kannattajaa joulukuussa 2012. Syynä oli kannattajien kampanjointi itsenäisen ammattiliiton puolesta PKC:n tehtailla Ciudad Acuñassa Meksikossa.

Los Mineros ja kansainvälinen teollisuustyöntekijäin IndustriALL Global Union pyytävät ay-aktiiveja ympäri maailmaa lähettämään PKC:n toimitusjohtajalle protestiviestin, jossa vaaditaan palauttamaan työsuhteet ja sallimaan reilut vaalit ammattiliittoedustuksesta työpaikalla. PKC on Los Minerosin sijaan hyväksynyt neuvottelukumppanikseen CTM:n (Confederación de Trabajadores de México), joka on ns. keltainen liitto eli se suojelee työnantajan etuja.

IndustriALL Global Union, joka edustaa 50 miljoonaa työntekijää 140 maassa, on aloittanut kampanjan työntekijöiden tueksi.

Voit lähettää viestin PKC:n toimitusjohtajalle Matti Hyytiäiselle. Viestin sisältö on:

”Kirjoitan teille ilmaistakseni suuttumukseni siitä, että PKC on irtisanonut Los Mineros-liiton ammattiosasto 307 johtajat, jotka ovat yrittäneet perustaa demokraattista ammattiliittoa PKC:n tehtaille Ciudad Acuñassa Meksikossa.
Olen tyrmistynyt kuultuani, että PKC on solminut salassa sopimuksen yrityksen kontrolloiman ja rahoittaman liiton (CTM) kanssa ja ryhtynyt työntekijöiden järjestelmälliseen pelotteluun ja irtisanomisiin.
Vaadin teitä välittömästi palauttamaan irtisanottujen työntekijöiden työsuhteet. PKC:n on lopetettava CTM-liiton rahoitus, työntekijöiden painostus ja pelottelu, ja sen on sallittava vapaat ja reilut vaalit.”

Viestin voi allekirjoittaa ja lähettää osoitteessa: https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=1728

Lisätietoja Metallin verkkosivulta

YouTube-video, jolla PKC:n työntekijät kertovat taistelustaan

Lue myös:

Maassa maan tavalla? Vapaan järjestäytymisoikeuden toteutuminen Meksikossa toimivissa suomalaisyrityksissä , Finnwatchin raportti joulukuu 2012

Aiheeseen liittyvää

Liittojohtaja irtisanottiin ilman perusteluita, työntekijät vaativat oikeutta

Ammatillisen järjestäytymisen estäminen, ”union busting”, on edelleen ongelma, kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Bangladeshissa ammattiliiton pääsihteeri sai potkut, kun alkoi taistella ulkoistuksia vastaan.

Lue lisää

Työntekijän paras apu on ammattiliitto

Raportin mukaan kansainväliset vaatebrändit voisivat tehdä paljon enemmän tukeakseen työntekijöiden järjestäytymistä. Tällä viikolla vietetään vaatevallankumousviikkoa Rana Plazan vaatetehtaan romahtamisen muistoksi.

Lue lisää

Qatarin lait ovat uudistuneet työntekijän eduksi – enää ne on saatava koko kentän käyttöön

Ovatko siirtotyöntekijöiden aseman parantamiseksi Qatarissa tehdyt toimet silkkaa harhauttelua? Vai voiko tuloksena olla maalipotku, joka merkitsee ihmisarvoisen työn voittoa myös seuraavia isoja urheilukisoja rakentaville työntekijöille?

Lue lisää