Vangitut työntekijöiden puolustajat vapautettiin Bangladeshissa

Bangladeshissa vangittiin 2015 joulukuussa 35 liittoaktiivia sen jälkeen, kun työntekijät lakkoilivat minimipalkan nostoa vauhdittaakseen. Minimipalkka tekstiiliteollisuudessa oli viime vuonna wageindicator.org-sivuston mukaan vain 62 euroa kuussa.

Pisimmillään oikeuksien vaatiminen vei ihmisiä vankilaan 71 päiväksi. Pidätettyjä myös pahoinpideltiin ja uhkailtiin. Lisäksi työnantajat sulkivat tehtaita protestiksi ja irtisanoivat ainakin 1600 työntekijää. Viranomaiset sulkivat liittojen toimistoja ja niitä ryösteltiin sekä vandalisoitiin aiheuttaen tuntuvia vahinkoja.

Nyt vangitut on vapautettu ja irtisanotuille on sitouduttu tarjoamaan työpaikkoja takaisin. Liitot myös tunnustettiin neuvotteluosapuoliksi valtion ja vaatetehtaisen työnantajajärjestön taholta.

Liitot ja kuluttajat onnistuivat vaikuttamaan yhdessä

Bangladeshin työntekijöiden puolesta vetosi yli 10 000 aktiivista ihmistä ympäri maailman.

Kampanjoinnissa tekivät näkyvää työtä kansainväliset ammattiliitot kuten teollisuusalojen IndustriAll ja palvelualojen UNI Global Union sekä kansalaisjärjestöt kuten Clean Clothes Campaign ja Fashion Revolution.

Teollisuuden ja palvelualojen maailmanliitot ovat solmineet isojen vaatebrändien kanssa kansainvälisiä puitesopimuksia, joissa ne sitoutuvat ottamaan vastuun työntekijöiden kohtelusta koko tuotantoketjussaan. Sopimukset sisältävät myös velvoitteen tukea työehtoneuvotteluja.

Tällaisen sopimuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa H&M ja Inditex eli yritys ZARAn taustalla.

Ilmapiiri työntekijöiden oikeuksien puolustajia kohtaan Bangladeshissa oli muuttunut erittäin kielteiseksi ja pelkoa herättäväksi. SASKin viestintäpäällikkö Laura Ventä toivoo, että nämä tuoreet tapahtumat ovat merkki käänteestä parempaan.

– Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille! Tämä on hyvä esimerkki siitä, että parhaiten työolojen parantamisessa onnistutaan, kun ammattiliitot ja kuluttajat vaikuttavat yhdessä työntekijöiden oikeuksien puolesta.

Myös Suomessa vedottiin Bangladeshin tilanteen ratkaisemiseksi. Lue SASKin uutinen

Miten muuten voin vaikuttaa?

SASKin neljä vinkkiä vastuullisempaan vaatekäyttäytymiseen

Aiheeseen liittyvää

Tehdaspalo Bangladeshissa tappoi 24 työntekijää

Lauantaina 10. syyskuuta Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa syttyi tupakkatehtaassa tuhoisa tulipalo, joka tappoi 24 ihmistä ja 50-70 loukkaantui. Vedenlämmittimestä alkanut tulipalo aiheutti räjähdyksen ja romahdutti osan

Lue lisää

Allekirjoita vetoomus Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden oikeuksien puolesta

Bangladeshin viranomaiset ovat pidättäneet ja vanginnet viime joulukuun jälkeen yhteensä 35 ay-johtajaa ja ay-aktiivia. Vangittuja ja pidätettyjä on myös pahoinpidelty ja uhkailtu.   Levottomuudet saivat alkunsa

Lue lisää

Työntekijöiden perusoikeudet toteutumassa Filippiineillä

Sopimuksen myötä julkisen sektorin työntekijät ovat saamassa oikeudet järjestäytyä ja neuvotella omista työehdoistaan Filippiineillä. Se on ensimmäisenä Aasian maana ratifioinut kansainvälisen työjärjestö ILOn julkisen alan

Lue lisää