Näin vaikutat kuluttamiesi tuotteiden valmistusoloihin

Helsingin Docpoint-elokuvafestivaaleilla nähtiin torstaina Rajul Jainin pysäyttävä dokumentti Machines. Intialaisen tekstiilitehtaan raadollista työtahtia kuvaava elokuva on herättänyt keskustelua niin Suomessa kuin maailmalla.

Elokuvan saaman suuren suosion myötä myös SASKilta on kysytty, miten tekstiilitehtaiden työoloihin voidaan vaikuttaa.

Listasimme neljä vinkkiä:

1. Tue kehittyvien maiden työntekijöitä

Työntekijöiden olot paranevat vain, jos he pystyvät ryhmänä vaatimaan oikeuksiaan. Sen takia työpaikoilla toimivat ammattiliitot ovat avainasemassa rakenteellisen köyhyyden vähentämisessä.

Kun työntekijät pystyvät neuvottelemaan palkastaan ja työoloistaan, myös perheiden olot paranevat. Esimerkiksi Intiassa kivilouhosten työntekijät ovat paitsi taistelleet sairauskorvauksia myös vaikuttaneet Intian lapsityötä koskevaan lainsäädäntöön.

SASK tukee haavoittuvassa asemassa olevia työntekijöitä kolmella mantereella, myös Intiassa. Lue lisää SASKin työn tuloksista.

Sinä voit tukea ihmisarvoista työtä lähtemällä SASKin kuukausilahjoittajaksi.

2. Osoita yritykselle, että työntekijöiden työolot kiinnostavat

Kulutustottumuksemme eivät välttämättä kerro koko totuutta arvoistamme. Välillä lähikauppa myy vain yhtä sukkaa, eikä suomalaisia farkkutehtaita enää edes ole. Tehokkain tapa vaikuttaa on kertoa yrityksille sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse, että välität vaatteidesi valmistusolosuhteista. Boikottia emme suosittele, sillä se jää tehokeinona valjuksi ja jättää työntekijät hankalaan asemaan.

Esimerkiksi Lidl taipui antamaan lisätietoa tuotteidensa alkuperästä asiakaspalautteen vuoksi. Kansalaisjärjestöt ovat painostaneet Lidliä vuosia.

3. Vaadi päättäjiltä sitovaa yritysten yhteiskuntavastuuta

Lainsäädäntö on voimakas tapa puuttua epäkohtiin, jotka eivät muuten korjautuisi. Esimerkiksi asbestin käytön kieltäminen on hyvä esimerkki ihmishenkiä pelastavasta laista, joka vaati toteutuakseen vuosien painostuksen. Muutokset maksavat yrityksille, ja siksi niitä usein vastustetaan, vaikka lopputulos olisikin kaikille parempi.

Kunnianhimoisempaa yritysvastuupolitiikkaa kannattaa vaatia niin kunnalta kuin valtiolta.

4. Usko muutokseen

Julkisen painostuksen ansiosta Bangladeshissa kuolee vähemmän ihmisiä vaatetehdaspaloissa ja Indonesian urheilukenkätehtailla maksetaan parempaa palkkaa. Myös suomalaisten asenteet ovat muuttuneet.

Epäkohtiin voidaan puuttua vain yritysten, valtion, kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyönä. Siksi epäkohdista kannattaa pitää ääntä.

Jaa artikkeli: