Suomen valtion hankkimat tietokoneet jatkossa vastuullisempia

Valtion hankkimien tietokoneiden tuotannossa edellytetään nyt yksityiskohtaisilla vaatimuksilla muun muassa pakkotyön kieltoa, järjestäytymisvapauden kunnioittamista sekä konfliktimineraalien käytön vähentämistä. Ihmisoikeuksia koskevia vaatimuksia on tulossa käyttöön myös kuntien kalustehankintoihin.

Finnwatch, valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy sekä kuntasektorin valtakunnallinen yhteishankintayksikkö KL-Kuntahankinnat Oy ovat vuoden työn tuloksena luoneet monistettavia malleja, joiden avulla työelämän oikeudet voidaan ulottaa kaikkiin julkisiin tavarahankintoihin.

Uudistus on ihmisoikeuksien näkökulmasta merkittävä, sillä Suomessa julkisia hankintoja tehdään vuosittain 30 miljardilla eurolla.

Yhteistyötä kaivataan

Finnwatch toivoo muiden julkisten hankkijoiden monistavan parhaita käytäntöjä omiin kilpailutuksiinsa.

– Yhteistyötä hankkijoiden välillä kaivattaisiin niin Suomen sisällä kuin Pohjoismaisella tasolla. Ostovoimaa kasvattamalla voitaisiin puuttua myös vaikeisiin kysymyksiin kuten työntekijöille maksettavaan elämiseen riittävään palkkaan, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tänään julkaistava Finnwatchin raportti “Sanoista tekoihin – Sosiaalisen vastuun pilottiprojekti Hansel Oy:n ja KL-Kuntahankinnat Oy:n kanssa” on ladattavissa täältä.

Pilottihankkeista kertova raportti on tuotettu SASKin ja kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan tuella.

Aiheeseen liittyvää

Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista – tätä Suomen verorahoilla saadaan aikaan

Suomen kehitysyhteistyö on vaikuttavaa ja tuloksellista, selviää tänään keskiviikkona julkaistusta kehityspolitiikan tulosraportista. Maailman monet kriisit korostavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön tärkeyttä.

Lue lisää

Kunnilta vaaditaan nyt vastuullisuutta

Työelämän ihmisoikeuksia voidaan loukata silloinkin, kun tavallinen suomalaiskunta ostaa vaikkapa toimistokalusteita tai siivouspalveluja.

Lue lisää

Alkon viinien takaa löytyi ihmisoikeusongelmia

Finnwatchin raportti paljastaa ihmisoikeuksien loukkauksia Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa. Työntekijöiden asuin- ja työoloissa on paljon puutteita. SASK pyrkii hanketoiminnallaan korjaamaan niitä.

Lue lisää